Османи: ДСИ напуска правителството в същия ден, когато конституционните промени влязат в сила

Централното председателство на ДСИ приключи заседанието си в партийната централа в Мала Речица, като от партията съобщиха, че предварителните условия, отправени към тях, са приети, за да има промени в Конституцията и започване на преговори за членство в Европейския съюз. Външният министър Буяр Османи каза, че няколкочасовото заседание е било предназначено изключително за това решение.


Той посочи, че на сесията е анализирана срещата на премиера Димитър Ковачевски с президента на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, след която е имало отговор от ДСИ относно искането на опозицията за съставяне на правителство, в което тяхната партия няма да участва, като предпоставка за подкрепа на конституционните промени.

„Централното председателство препотвърди консенсусно и решително първоначалното решение, че ДСИ е готова да напусне правителството в същия ден, когато конституционните промени влязат в сила, ако това е предпоставка опозицията да подкрепи конституционните промени“, каза Буяр Османи.

ДСИ обаче иска паралелно да се проведе друг процес.

„Това е началото на проверка и разследване на всички политически партии, като се започне от председателите до последния партиен функционер, включително депутати, служители и така нататък, за да се прекрати веднъж завинаги тази партийна злоупотреба с борбата с корупцията за партийни цели и да се институционализира. Смятаме, че е много важен процес да създадем среда за изграждане на доверие, така че този процес да се осъществява по-бързо“, посочи Османи. /БГНЕС