Османи е срещу Резолюцията за отношенията с България

Македонският министър на външните работи Буяр Османи смята, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на Резолюцията с "червените линии" за преговорите с България.

Буяр Османи

Резолюцията бе предложена от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и получи подкрепата от управляващата партия на премиера Зоран Заев - СДСМ.

"Важно е инициативата в парламента да бъде одобрена с консенсус. През изминалия период работихме усилено за изграждането на държавна позиция по отношение на чувствителните въпроси, които имат етнически позиции", каза Османи пред местната телевизия "Сител".

Според него парламентът не трябва да приема резолюцията, освен ако няма консенсус между отделните политически партии от всички етнически общности в страната. "В този документ няма нищо по-различно от онова, което казваме всеки ден за позициите ни. От самото начало казахме, че не водим двустранни преговори за езика и идентичността. По въпроса за идентичността получихме подкрепа от всички граждани независимо от тяхната етническа принадлежност и това бе много важно за позицията ни пред ЕС , България и света. Това не бе никак лесно за постигане на този консенсус", каза още Османи.

Председателят на парламента Талат Джафери предупреди, че резолюцията ще бъде внесена в пленарна зала само, ако изпълнява условията за гласуването й. Той съобщи, че все още не е получил официално резолюцията като официален документ, предаде БГНЕС.

"За мен е важно това, което ще получа, съгласно процедурата, като официален документ, а не писанията в медиите. За мен официално е онова, което ще видя на бюрото си и съгласно правилника ще дам своето мнение", каза още Джафери пред ТВ 24.

Талат Джафери

Вчера българите от Културния център "Иван Михайлов" от град Битоля в писмо до президента Румен Радев остро се противопоставиха на гласуването на предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция.

"През последните две седмици пред очите ни се провежда кампания за гласуване в нашия парламент на някакви "червени линии", които РС Македония да представи като анти-български ултиматум на Брюксел още преди да е започнала преговори за членство. За всички е ясно, че този анти-български ултиматум ще затвори вратата пред шансовете ни да започнем преговори през следващата година. Тези "червени линии" са доказателство за трайната привързаност на нашата олигархия към етническата доктрина на тоталитарната югославска държава”, пише в писмото до българския държавен глава.

Темата е за европейските "червени линии", с други думи - за Копенхагенските критерии за членство. Само преди две седмици активистът на ВМРО-ДПМНЕ г-н Драган Гюровски публично и пред камера нападна с расистки обиди българите, наричайки ни "татарски фашисти" и обвинявайки "гнусната българска ръка" за събития от период, когато всички ние в РС Македония сме се изявявали само като българи. Още по-скандално е твърдението, че независимо от Договора с България, единствената Обща история, която има нашият народ от двете страни на границата, били „двете червени банкноти”, с които се плащало на българките за сексуални услуги.”

„Днес ние си задаваме въпроса дали този говор на омразата е съдържанието на "червените линии" на национализма на една създадена след 1945 г. нация !?! Ако продължи говорът на омразата срещу нас - гражданите на РС Македония от българската общност, ние знаем, че няма да получим правата и свободите си и страната ни няма да получи европейско бъдеще. Без дълбоки промени и без реформиране на държавната етническа идеология в РС Македония за нас Европа ще е само мираж. Затова Ви молим в разговорите си с нашите властници да напомняте, че без справедливост за македонските българи няма да има перспектива за стабилност на демократичния процес в родината ни”, се казва в обръщението на Културен център „Иван Михайлов” Битоля до президента на България Румен Радев.

Антонио Милошоски

БГНЕС припомня, че на 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”. Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”. /БГНЕС