Османи: Конституционните промени са нашата домашна работа, която трябва да свършим

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи заяви, че всяка страна в региона е имала своите предизвикателства по пътя към членство в ЕС, а конституционните поправки са нашата домашна работа, която сме поели с Преговорната рамка между страната ни и ЕС . Той участва в дебат, организиран от института BIRS, на тема „Изпускаме ли влака за ЕС?“.


Османи подчерта, че промените в конституцията са от съществено значение за продължаване на процеса на присъединяване към ЕС, но от значение е и да се избегне включването на идентичността и историческите въпроси по време на този процес. Той посочи, че прекратяването на европейската интеграция би била историческа грешка, която не трябва да си позволяваме в този процес момент.

Османи изрази оптимизъм, че конституционните поправки ще бъдат приети до края на годината и страната ще остане по пътя на ускорена интеграция в ЕС. Той изрази убеждението си, че процесът трябва да се основава на меритокрацията, но с достатъчно разбиране на настоящия геополитически момент.

БГНЕС припомня, че меритокрация е форма на държавно управление, основаваща се на участие в управлението на способните, а не на богатство, потекло, привилегированост, социално положение и политическа власт. /БГНЕС