Османи: С новия български кабинет може да направим необратим обрат

Македонският министър на външните работи Буяр Османи съобщи, че властите в Скопие имат готовност за преговори с новото българско правителство.


Османи изпрати това послание по време на 16-ото издание на международния "Дубровник форум“ в Хърватия. Тазгодишната тема на форума е "Навигация в глобалното разместване“, предаде БГНЕС.

Според Буяр Османи "конституционните промени в Република Северна Македония са сериозно предизвикателство" за страната. "Но, аз се надявам, че след сформирането на редовното правителство в България, както и с международната подкрепа за процеса, включитено и нашата готовност да преговаряме с новия български кабинет, може да се стигне до необратим обрат в нашия процес по евроинтеграция", каза Османи по време на дебата в панела - Западните Балкани: Нов евроатлантически момент.

Според македонското министерство на външните работи по време на дискусията Османи е развил тезата, че евроинтеграцията може да се ускори с модела - "Повече интеграция, преди членството". Това би означавало по-етапна интеграция на страните-кандидатки, чрез достъп до средствата от ЕС и други предимства от процеса по присъединяване".

Вчера в Дубровник Осамни проведе и първата си среща с българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел. /БГНЕС

Категории:

Тагове: