Османи: Конституционните промени ще бъдат внесени в парламента

"Идеята за конституционните промени и вписването на българите в Конституцията като решение на отношенията с България чух за първи път от висш представител на ВМРО-ДПМНЕ", заяви Буяр Османи в интервю. Тук всъщност се роди идеята за разрешаване на различията по този начин, каза министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи в предаването "Топ тема" по Телма ТВ.


Министърът говори за конституционните промени и позицията на опозицията за тяхното приемане. Той не каза точно от кой служител на опозицията е изразил тази идея. „Веднъж казах, че за първи път чух идеята за конституционни промени и вписване на българите в Конституцията като решение на отношенията с България от висш представител на ВМРО-ДПМНЕ. Същото твърдят и хора от ВМРО-ДПМНЕ, които разбират процеса. Но има и хора, които следят социологическите проучвания и казват, че ще получат повече гласове, ако „яхнат“ емоцията, която се създава в момента, а тя се създава на базата на пропаганда, конспирация, фалшиви новини и плашене на хората", добави Османи.

Той заяви, че лично гарантира, че България няма да може да добавя допълнителни изисквания към вече съществуващите в Преговорната рамка. „Преговорната рамка е документ, който не се променя. Условията за членството ни са вече в нея. Република България не може да добави условие към Преговорната рамка, защото тя е затворена и гласувана от 27 страни членки и не може да бъде предоговаряна“, каза Османи.

На въпрос дали правителството очаква лидерската среща между премиера Димитър Ковачевски и лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, за да приеме след това предложението-инициатива за конституционни промени и да го изпрати в парламента, Османи каза: „Разбира се, би било прибързано, ако процедурата започне, без да приключи тази среща, но смятам, че опозицията може да пропусне историческата възможност и поне веднъж в последно време трябва да допринесе за важни стратегически процеси, които носят прогрес и стабилност на страната.

Въпреки това, независимо от резултата от лидерската среща между лидерите на правителството и опозицията, според Османи предложените конституционни промени ще бъдат внесени в парламента, тъй като те са условие за по-нататъшния европейски път на страната. „Формално е определено кой кой е, какво е – имаме мнозинство македонски народ и имаме части от други народи, които живеят тук при равни условия, включително българската общност“, каза Османи./БГНЕС