Отец Илиян Алексиев: "Бог да прости" е кратка формула на молитва за мъртвите

На черешова задушница първо трябва да отидем на заупокойна литургия в църква и след това да посетим гроба на близките, които сме изгубили. Там трябва да раздадем храна на познати и непознати, и всеки да влезе в съпричастността на тази участ, която и нас ще сполети. Това каза за БГНЕС свещоноиконом Илиян Алексиев от храм „Рождество Богородично“ в столичния квартал „Лагера“. Той обясни, че думата задушница означава за душите и да обърнем внимание.

„Църквата е определила преди всеки по-голям пост, предшестващ голям празник – господски или богородичен, да има задушница и така последованието да бъде следното – първо да поменем, а това означава да помним, а не само да споменем и да се помолим за душите на нашите близки, които вече не са сред нас. Нашата обич продължава да е свързана с тях дори и след тяхната смърт, защото ние вярваме във възкресението. След което да започне постния период , тогава да обърнем внимание на себе си и след като сме изпитали добре себе си, да посрещнем добре големия празник, след определения пост, който този път е петровия“, каза той.

Отец Илиян обясни, че днешната задушница е наречена черешова, защото се пада в периода на черешите и тя е третата голяма задушница, тъй като църковната година започва от септември.

„Тази задушница е непосредствено преди Петдесетница, този празник се нарича рожден ден на църквата. Това е времето, в което Спасителят, след своето възнесение, 10 дни след това, казвайки на Апостолите да очакват слизането на Св. Дух, той бива пратен под формата на огнени езици и така те събрани всички заедно в едно придобиват една особена сила и благодат, която в последствие приемат техните наследници и това се нарича апостолско приемство“, обясни отецът.

По думите му църквата е единение, а днес се отдава една по-особена почит на мъртвите.

„На този ден имаме една по-особена почит към тях, като се обръщаме да ги споменем, да се сетим за тях, да се помолим за тях, за да може и тяхната задгробна участ, преди всеобщото възкресение на мъртвите, по нашите молитви и по молитвите на църквата да бъдат изчистени от всякаква тежест и греховност. Защото неопростени, ако не се молим за нашите близки, те остават с тези тежести и точно заради това на всички задушници, както и на тази винаги хората казва „Бог да прости“. Това е кратка формула, но молитвена формула, това е молитва“, обясни отец Илиян.

От думите му стана ясно, че храната, която се раздава тя не се дава само на близки, а и на непознати, които съпреживяват страданието на изгубилите близките си и също, изричайки Бог да прости, се молят за тях.

„Ако няма отправени молитви, не вярваме и палим свещи просто ей така, това с нищо не допринася за самите покойници, нито за нашата връзка с тях, нито за промяна на нашата вътрешна душевност, както и за тяхното задгробно състояние. Когато се помолим на този ден за тях тогава, ние имаме вътрешната надежда и упование заради това, че сме ги обичали и това е външен белег на нашата любов, че те са ни толкова близки и скъпи, че дори проронваме сълза за тях. Ето тази любов Господ признава“, каза още той.

Отец Илиян призова хората да посещават гробовете на близките си със своите наследници, за да им предават тази традиция, за да не се окаже така, че когато родителите им починат, те да се страхуват да отидат до вечния дом на близките им, в гробищния парк, където да почетат паметта им и да се помолят за тях. Според него няма възраст, до която децата не трябва да се водят там. Той смята, че късното запознаване с тази традиция води до създаването на страх у младите, което не трябва да се допуска. /БГНЕС