Откриха 39 тела в камион, пристигнал от България във Великобритания

Близо до Лондон са открити 39 тела в контейнера на камион, дошъл от България, предадоха световните агенции, позовавайки се на британската полиция.

Жертвите са 38 възрастни и един тийнейджър. 25-годишен мъж от Северна Ирландия е арестуван по подозрение за убийство. “Това е трагичен инцидент, при който голям брой хора са загубили живота си”, гласи изявление на главния началник на полицията в Есекс Андрю Маринер. “Нашите разследвания продължават, за да установим какво се е случило”, добавя той. Полицията съобщи, че са сигнализирани от бърза помощ малко преди 01.40 часа след откриването на контейнер за камиони с хора вътре в Индустриалния парк Уотърглейд, намиращ се източно от Лондон. “В момента сме в процес на идентифициране на жертвите. Обаче предвиждам, че това може да бъде дълъг процес”, каза Маринер. Андрю Маринер смята, че камионът е влязъл във Великобритания в събота в Холихед на северозападния край на Уелс – едно от основните пристанища за фериботи от Ирландия. “Арестувахме шофьора на камиона във връзка с инцидента, който остава в полицейския арест, докато нашите разследвания продължават”, заяви главният началник на полицията в Есекс.

Борис Джонсън е ужасен Вестник „Индипендънт“ се е свързал с българското посолство в Лондон във връзка с трагичния инцидент. Говорител на Асоциацията за пътни превози заяви: „Тази трагедия подчертава опасността от мигрантски банди, които контрабандират хора с камиони.“ Премиерът Борис Джонсън написа в Туитър: „Ужасен съм от този трагичен инцидент в Есекс. Получавам редовни актуализации и вътрешното министерство ще работи в тясно сътрудничество с полицията в Есекс, докато установим какво точно се е случило. Моите мисли са с всички онези, които са загубили живота си и своите близки”. Прити Пател, вътрешен министър, каза в изявление, че е била „шокирана и натъжена” от смъртта. Тя добави: „Полицията в Есекс е арестувала лице и ние трябва да им предоставим пространство за провеждане на разследванията. Служителите по имиграцията във вътрешното ведомство ще работят в тясно сътрудничество с тях, за да установят как се е случило това ужасяващо събитие. Реакция в България Откритият в графство Есекс камион с 39 човешки тела е с българска регистрация. Това съобщиха от МВнР, след като българското посолство в Лондон официално получи информация от британската полиция.

Камионът с марка „Скания“ е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Шофьорът на камиона е гражданин на Северна Ирландия, задържан е и дава показания по случая. Камионът е бил открит рано тази сутрин на паркинг в британския град Грейс. Телата на намерените мъртви 38 възрастни и един тийнейджър още не са идентифицирани, но по първоначални данни на полицията е малко вероятно те да са български граждани. Посолството ни в Лондон е в контакт с британската полиция, която води разследването, и оказва пълно съдействие по случая. /БГНЕС