Откриха международната служба за разследване на войната в Украйна

В Хага официално бе открит център за разследване на руската инвазия в Украйна, подкрепен от САЩ и ЕС.


Органът, който се намира в сградата на Евроюст в Нидерландия, се нарича Международен център за преследване на престъплението агресия срещу Украйна (ICPA). В Международния център за преследване на престъплението агресия (ICPA) участват прокурори от Киев, Европейския съюз, Съединените щати и Международния наказателен съд (МНС).

Киев лобира за създаването на специален трибунал, откакто през април 2022 г. бяха открити стотици трупове, след като руските войски се изтеглиха от град Буча край украинската столица.

Международната подкрепа непрекъснато нараства и през февруари Европейската комисия обяви създаването на ICPA.

От Брюксел заявиха, че "крайната цел на центъра е да преследва отговорните за инвазията".

"Доказателствата за безбройните международни престъпления, извършени от Русия, се трупат. Новият международен център за наказателно преследване ще играе ключова роля, за да се гарантира, че извършителите ще бъдат изправени пред съда, включително за престъплението агресия", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя допълни, че това разследване ще бъде задълбочено и "няма да остави камък върху камък".

Участието на Съединените щати придаде допълнителна тежест на искането за създаване на специален съд, въпреки че Вашингтон все още отказва да стане член на МНС.


По време на посещението си в Хага през юни главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи специалния прокурор за престъплението агресия Джесика Ким за свой представител в ICPA.

Създаването на ICPA е "първата практическа стъпка за разкъсване на кръга на безнаказаността и за създаване на специален трибунал по въпросите на агресията, който да подведе под отговорност Путин, Лукашенко и други виновни за тези престъпления", заяви Александра Матвийчук, адвокат по правата на човека и ръководител на неправителствената организация "Център за граждански свободи".

Русия е останала безнаказана твърде дълго време и престъпленията в Чечения, Грузия, Мали, Украйна и други страни не са получили отговор, каза още тя.

"Устойчивият мир е свободата да живееш без страх и да имаш дългосрочна перспектива. Ето защо справедливостта е предпоставка за устойчив мир в нашия регион, където Русия от десетилетия използва войните като инструмент за постигане на геополитическите си цели и използва военните престъпления като метод за спечелване на тези войни", допълни носителят на Нобелова награда за мир.

Сложният въпрос за това как ще функционира такъв трибунал остава нерешен.

Украйна настоява за гласуване на резолюция от Общото събрание на ООН. Съюзниците на Украйна обаче се опасяват от недостатъчна международна подкрепа, затова се предлага контрапредложение за създаване на смесен трибунал, съставен от украински съдии и съдии от други националности. / БГНЕС