Отмениха старта от Формула 1 в Емилия-Романя заради наводненията

Гран при на Емилия-Романя бе отменено от ръководството на Формула 1 заради тежките наводнения в северния италиански регион. По-рано днес стана ясно, че двама души са загубили живота си, а стотици са евакуирани от домовете си, след като заради силните дъждове 14 реки в региона са разкъсали дигите си, а 23 града са били наводнени.


"След дискусии между Формула 1, президента на ФИА и компетентните органи, включително съответните министри, президента на Емилия-Романя и кмета на града, бе взето решение да не провеждаме състезанието на пистата Имола този уикенд", съобщиха от Формула 1. "Мислите на семейството на Формула 1 са с хората и общностите, засегнати от тези събития. Изразяваме и своята благодарност към работата на спешните служби, които правят всичко по силите си за тези в нужда", се допълва в публикацията.

Един от загиналите от наводненията е мъж от град Чезена, който се намира само на 50 километра от пистата Имола. Президентът на Формула 1 Стефано Доменикали е родом от Емилия-Романя. "За мен е истинска трагедия да видя какво се случва с Имола и Емилия-Романя, моите молитви са с жертвите и засегнатите семейства", каза той.


Решението за отмяна на състезанието идва след призив от транспортния министър на Италия Матео Салвини, който заяви, че е "жизненоважно всички усилия да бъдат концентрирани в справяне с извънредната ситуация". /БГНЕС