Паяците може да изгубят зрението си от глад

Всички знаем, че гладът може да ни повлияе психически и физически. Ново проучване за паяците разкрива, че тези пълзящи животни могат да започнат да губят критични части от зрението си, ако останат без храна твърде дълго време.

Загубата на зрение, наблюдавана в това проучване, не се различава твърде много от свързаната с възрастта макулна дегенерация (ВМД) при хората. Когато разберат повече за нея, специалистите може да успеят да разработят по-добри методи за лечение на това заболяване.

Изследователите са разгледали смелия скачащ паяк (Phidippus audax), често срещан вид, който разчита в голяма степен на светлочувствителните фоторецептори в големите си очи, за да открие плячката. Когато паяците не получават достатъчно хранителни вещества, тези фоторецептори може да бъдат загубени, съобщава сайтът „Science alert“.

"Фоторецепторите са енергоемки", казва биологът Елке Бушбек от университета в Синсинати. "Трудно е да се справим с енергийните им нужди."

"Ако ги лишите от храна, системата ще се срине. Това е функционалният еквивалент на макулата в очите ни."

Изследователите използвали персонализиран офталмоскоп, за да проучат увреждането на ретината в предните странични очи (ПС) на паяците: Девет паяка, лишени от хранителни вещества, бяха сравнени с 12 контролни паяка, за да се провери разпределението на плътността на фоторецепторите.

Уврежданията са предимно в онази част на окото, където фоторецепторите са най-гъсто разположени, а на други места уврежданията са минимални. Паяците с ограничена диета като цяло са били и по-малки, което е очаквано.

Начинът, по който се губят фоторецепторите, съвпада доста добре с макулата - частта от човешкото око, която обработва онова, което е точно пред нас. Метаболизмът на човешкия организъм и преди е бил свързван с проблеми със зрението, макар че подробностите не са уточнени.

„За да се изясни как това може да повлияе на лечението на хората, първо трябва да се проведат внимателно планирани проучвания и да се установи кои точно хранителни вещества участват, което може да зависи от условията на околната среда и други фактори", казва биологът Анет Стоуасер от Университета в Синсинати.

"Въпреки това фактът, че лишаването от хранителни вещества може да има показания ефект, показва колко е важно да се обръща голямо внимание на въздействието на хранителните вещества."

Изследователите не са започнали своето проучване на паяците с желанието да разгледат връзката между храненето и зрението, но са поели именно в тази посока, след като са забелязали тъмни петна по фоторецепторите на някои от наблюдаваните паяци.

Статистическите данни от 2014 г. сочат, че около 8,7 % от човешката популация по света има някаква форма на AMD, което води до огромни суми, изразходвани за свързаното с нея здравеопазване. С времето тя се влошава и може да доведе до сериозна загуба на зрението.

Около 85-90% от случаите са свързани със загуба на фоторецептори в окото. Смята се, че причините за това са генетиката, високото кръвно налягане и затлъстяването - и изглежда, че към този списък можем да добавим и храненето.

"Няма ли да е диво, ако пробивът в лечението на макулната дегенерация при хората е вдъхновен от работата върху скачащи паяци, които са често срещани в задните дворове на Съединените щати?", казва биологът Нейтън Морхаус от Университета в Синсинати.

"Понякога отговорите на сложни проблеми могат да дойдат от неочаквани места." /БГНЕС