Паметникът на „Българския опълченец" пази паметта на героите

Политици и граждани поднесоха цветя пред паметника на „Българския опълченец“ в София по повод националния ни празник 3 март, с което почетоха паметта на героите от Руско-турската освободителна война, предаде репортер на БГНЕС.

Паметникът е уникален по рода си и се намира в градината зад Централен военен клуб. С височина от 7 метра той представлява бронзова статуя на опълченец, държащ знаме и стъпил върху правоъгълен пиедестал. Разработен е от екип, в който влизат скулпторът Николай Савов, художник-реставраторът Емил Чушев и архитект Владимир Станимиров.

Като модел за изработването на опълченеца е използвана картината на Ярослав Вешин „Самарското знаме“.

На всяка една от страните на постамента е разположен по един барелеф, изобразяващ сцена от Руско-турската освободителна война. На гърба му пък има разположена карта, показваща пътя на опълченците.

Непосредствено до него е донесен камък от връх Шипка, а 12 бронзови капсули, съдържащи имената на всички 12 000 опълченци, взели участие във войната са вградени в паметника. Вградени са още кутия със завет за идните поколения, списък с дарителите и урна с пръстта, напоена с кръвта на борците за българската свобода, взета от местата на ключовите битки.

Паметникът е тържествено открит през 2008 г. /БГНЕС