Папата отбелязва стабилен напредък след операция

86-годишният папа Франциск започна няколкодневно възстановяване ден след операция от херния, след като отново се появиха въпроси за здравословното му състояние.

"Папа Франциск изкара една спокойна нощ и успя да си почине продължително", съобщиха от Ватикана.

"Като цяло той е в добро състояние, бодър е и диша без чужда помощ", се казва в изявлението.

"Медицинският персонал, който следи следоперативния ход на понтифика, съобщава, че той е бил хранен с водна диета. Хемодинамичните и дихателните му параметри са стабилни. Следоперативното протичане изглежда редовно", заяви Ватикана по-късно.

В него се казва, че папата лично е благодарил по телефона на майката на момченцето, което е кръстил в края на март, след като те са изпратили "плакат с пожелание за бързо възстановяване", пише директорът на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни.

Аржентинският понтифик е "благодарен" за изпратените му благопожелания и моли хората да се молят за него, допълват от Ватикана.

Франциск претърпя тричасова операция в болница "Джемели" в Рим в сряда и според съобщенията е бил весел, когато се е събудил.

Папата, който през 2021 г. претърпя операция на дебелото черво, е страдал от херния на мястото на белега от предишна операция, заяви пред репортери в сряда лекарят Серджо Алфиери.

Той е бил поставен под обща анестезия и коремната стена е била възстановена с хирургическа мрежа, каза Алфиери.

Всички папски аудиенции бяха отменени до 18 юни, за да се даде време на понтифика да се възстанови.

Ватиканът заяви, че папата ще остане в болницата "няколко дни", а Алфиери, който го е оперирал, не пожела да бъде по-конкретен.

Той каза, че операцията обикновено изисква престой между пет и седем дни, но възрастта на папата и заболяването му през март - когато беше хоспитализиран с респираторна инфекция - могат да повлияят на времето за възстановяване.

Италианският гастрохирург Андреа Мацари заяви пред АФП, че "при по-възрастните хора пълното възстановяване може да отнеме между осем и десет дни". /БГНЕС