Париж може да премести откриващата церемония на Олимпиадата от Сена

Откриващата церемония на Олимпийските игри в Париж може и да не се състои на бреговете на Сена, какъвто бе първоначалният план на организаторите. Това разкри президентът на Франция Емануел Макрон днес.


Амбицията на домакините е за първи път в историята откриващата церемония да не се състои в стадион, а край Сена, където освен това трябва да се проведат и част от плувните състезания това лято. При опасения за сигурността обаче организаторите имат готовност да преместят церемонията в сградата на площад Трокадеро или дори на "Стад дьо Франс".

""Тази откриващия церемония ще бъде първата по рода си в света. Можем да го направим и ще го направим", каза Макрон, който днес присъства на демонстрация от страна на френските фехтовачи по повод 100 дни от началото на Олимпиадата. Планът на Франция е парадът на атлетите да се проведе с използването на над 100 баржи, които да минат по Сена, преди да се съберат на площад Трокадеро. Очаква се над 300 000 зрители да наблюдават от бреговете на реката и още 200 000 от околните сгради. Това обаче означава уязвимост на сигурността, а притесненията се засилват с оглед на военните конфликти в Украйна и Газа.

"Имаме план Б и план В. Ще анализираме ситуацията в реално време. Ще има много голям полицейски кордон, който ще проверява всички хора, които идват и си отиват.", допълни Макрон.

Откриващата церемония на Олимпиадата в Париж ще се проведе на 26 юли. Игрите продължават до 11 август. /БГНЕС