Парламентът излезе в кратка почивка, барикадата на сестрите скара депутатите

Народното събрание обяви 15 минути почивка, за да се уталожи напрежението между депутатите, които вместо да започнат редовния петъчен парламентарен контрол, спорят за барикадата на медицинските сестри в сградата на бившия Партиен дом.

Депутатите са в залата и спорят помежду си, видя репортер на БГНЕС.

След двете декларации, Драгомир Стойнев взе думата по начина на водене, за да каже на председателстващия Емил Христов, че е негово задължение да успокои залата. „Наистина днес сме в извънредна ситуация, защото Народното събрание бе блокирано”, каза той. Последваха още реплики от седящи депутати в залата. „Г-н Председател, когато става въпрос за извънредна ситуация, е нормално вие да се намесите и да успокоите колегите от ГЕРБ, има отчаяни хора, които са блокирали българският парламент”, каза той. Христов реагира, че в момента Стойнев прави политическа декларация, "Начинът на водене няма общо с това, което Вие говорите”, каза председателстващият.

„В момента Вие се опитвате да доведете НС до извънредна ситуация с начина, по който се държите на трибуната на НС”, каза Христов.

Депутатът от БСП Антон Кутев репликира, че „имаме ситуация, която очевидно не е нормална, тъй като в българския НС да се барикадират хора и медицински сестри не е нещо, което можем да кажем, че е нормално”. Така той предложи на Христов на заседанието да бъдат поканени протестиращите, включително тези, които се барикадирали в пленарна зала. „Ако те дойдат, ние ще гласуваме допуска им и ще разберем за какво става дума”, каза Кутев.

„Искам да кажа, че те не протестират срещу Парламента”, каза Христов.

Александър Симов обърна внимание на председателя, че когато в залата се говори за медицински сестри, които протестират, „отчаяни от лъжите, които им бяха сервирани, от залата се разнасят терористки викове”. Той заяви, че някой в залата нарекъл сестрите "терористки". Според различни депутати думите принадлежат на Спас Гърневски, и в залата се чуха призиви той да бъде наказан и изгонен от заседанието на парламента.

„Тъй като и аз чух това което каза колегата преди малко, мога да назова кой изрече определението „терористки” за медицинските сестри, мога да ви кажа кой, - накажете този човек, той нееднокрано прави подобни определения в много от случаите”, каза Иван Ченчев и добави: "Не ние, г-н председател, Вие се вземете в ръце, защото сте председател в момента на НС и ситуацията не е нормална, тя е критична".

Емил Христов се присъедини към апела да направят работата на НС в момента по-спокойна.

Все пак се стигна до там да даде 15 минути почивка.

А след нея Емил Христов каза, че е помолил и няма да влязат в зала хора, които са нарушили правилника за работата на парламента. Той каза, че ще постави отново на председателски съвет реда в залата и начина, по който се държат народните представители, злоупотребявайки с възможността да се изказват и да говорят. /БГНЕС