Партийни лидери срещу популярни лица

Точно месец остава до изборите на 14 ноември, когато България избира новия държавен глава и попълва състава на 47-ото Народно събрание. Предизборната кампания за вота „2в1“ вече е в ход, а ясни са и основните кандидати, около които ще се заплете изборната интрига, предаде репортер на БГНЕС.

Радев-Герджиков-Панов

Много анализатори предричат лесна победа още на първи тур за държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, борещи се за втори мандат, за чиято кандидатура подкрепа изразиха БСП, „Има такъв народ“, „Продължаваме промяната“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Други обаче смятат, че кандидат-президентската двойка проф. Анастас Герджиков – Невяна Митева, издигнати от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ-СДС, имат всички шансове да стигнат до балотаж, което реално може да обърка сметките. Силна кандидатура социолозите виждат и у председателя на ВКС Лозан Панов, който получи подкрепата на „Демократична България“.

ДПС с първа партийна кандидатура за президент

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се впуска в надпреварата за „Дондуков 2“, а движението за първи път издига своя чисто партийна кандидатура в 30-годишната си история. Кандидат за вицепрезидент е Искра Михайлов, а какви ще бъдат резултатите от този ход, предстои да видим. Карадайъ оглавява и листите на партията за парламентарните избори в Шумен и Кърджали.

Лидерски битки

По традиция такава се заформя в 25 МИР-София, където един срещу друг ще се изправят председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Изненадващо от същия район обяви, че ще се кандидатира и рапърът Христо Петров, по-популярен като Ицо Хазарта, който е приел да участва в предизборната надпревара като кандидат-депутат от „Продължаваме промяната“, създадена от бившите министри в предходния служебен кабинет Асен Василев и Кирил Петков. От „Има такъв народ“ (ИТН) конкурент ще им бъде Андрей Михайлов, а от същия район кандидати са още лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, Елисавета Белобрадова от „Демократична България“ (ДБ) и адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ).

В 23 МИР София един срещу друг ще се изправят бившият омбудсман Мая Манолова, кандидат от ИБГНИ, съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, а сред интересните имена там е уволненият наскоро директор на „Пирогов“ д-р Асен Балтов, кандидат на коалицията „ГЕРБ-СДС“.

От „Има такъв народ“ две листи ще води председателката на 45-ото и 46-ото НС Ива Митева - в Разград и 24-и МИР в София, а заместник-председателите на партията Тошко Йорданов се кандидатира от Пловдив и Пловдив – област. Лидерът на партията Слави Трифонов и този път няма да се кандидатира за народен представител.

Кирил Петков и Асен Василев от най-новата формация „Продължаваме промяната“ ще участват в надпреварата съответно в 24 и 23 МИР в София, но и в родните си градове – Пловдив и Хасково.

В София, освен лидерът Корнелия Нинова, листи на БСП ще водят Георги Свиленски и Христо Проданов, в Пловдив - бившият външен министър Кристиан Вигенин, който ще води и листата в Ямбол. Във Варна първа отново е Нинова. Сред кандидатите този път не попада Георги Кадиев.

Пеевски обратно в политика, изправя се срещу Христо Иванов

Бившият депутат от движението Делян Пеевски, който попадна под ударите на глобалния закон „Магнитски“, се връща обратно в политиката, кандидатирайки се за депутат в следващия парламент от Велико Търново. Това провокира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов да смени своя район в последните дни на регистрация в изборната комисия, определяйки това като „символна битка“, кандидатирайки се също от Великотърновския избирателен район. Иванов отправи и покана за дебат към Пеевски. /БГНЕС