Пеканов: Очакваме 1,3 млрд. евро тази есен по Плана за възстановяване

На днешното заседание на Министерски съвет приехме нормативни промени по отношение на т.нар. Координационен съвет за подготовка на Р България за членство в еврозоната. Очаква се координационната стратегия за еврото да бъде завършена в близките седмици.

Това заяви на брифинг служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов, предаде репортер на БГНЕС.

Посредством промените Атанас Пеканов става член на Координационния съвет за подготовката на България за присъединяване към еврозоната.

"Нашата цел е всички тези процеси, които вече са стартирали да продължат да се случват без забавяния, без спирания", каза Пеканов.

Той подчерта, че за България и за служебния кабинет основни приоритети продължават да бъдат процесите за тясно сътрудничество, на по-ясна и тясна интеграция на всички европейски процеси — членството в Шенген, членството в еврозоната, членството в ОИСР.

По думите на Пеканов страната ни има да изпълни още доста работа, за да се случат тези процеси.

"В идните седмици ние редом с министъра на финансите и гуверньора на БНБ ще работим в рамките на Координационния съвет, така че вече приетите цели и екипа да се случват", съобщи той.

Седем работни групи движат процесите, като Пеканов посочи, че ще бъде председател на работната група по акроикономически анализи и публични финанси, която ще анализира каква е икономическата политика и как тя ще бъде повлияна от влизането на страната в еврозоната.

Доброто информиране и повишаване на информацията на гражданите ще помогне за разсейването на необосновани страхове на гражданите по отношение на ценовото покачване, допълни Пеканов.

Той уточни, че е създадена вече и Междуведомствена работна група, която работи по законодателните промени, т.нар. Закон за еврото. "Тя трябва да произведе резултат в идните седмици, след което когато законопроектът е готов, ще бъде входиран в парламента", каза Пеканов.

Той подчерта, че и за него, и за служебния кабинет присъединяването към еврозоната ще донесе ползи на България — репутационни, имиджови, ще донесе ползи от гледна точка на отпадане на различни транзакционни разходи, както и на различни разходи на фирмите, ще повиши доверието в страната ни и ще подобри инвестиционния климат.

"С оглед на геополитическите турболенции за България е важно да не остава отново в периферията на всички процеси, а трябва да се бори да бъде част от ядрото на ЕС и именно с тази работа ние се грижим това да се случи", заяви той. /БГНЕС