Пендаровски и Силяновска дебатираха за България, забравиха за Македония

Третият дебат на кандидат-президентите в Северна Македония беше изпълнен с нападки срещу България, предаде БГНЕС.

Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, издигнат от Социалдемократическия съюз /СДСМ/, проведоха дебата преди балотажа на 8 май по телевизия Канал 5.

Пендаровски каза, че "максималистичните искания на България" спрямо Скопие в крайна сметка са стигнали до вписването на българите като малцинство в Конституцията.

Досегашният президент очаква подкрепа от "всички етнически общности" на втори тур.

"Направих го през 2019 г., а също и през 2014 г. при първия си опит да стана президент, когато не успях. Имах значителен брой албански гласове и гласове от други етнически общности", посочи Пендаровски.

Той подчерта, че искането на ВМРО-ДПМНЕ за "отложено влизане в действие на конституционните промени" е било отхвърлено от Брюксел.

"Останалите не го приеха, защото се солидаризираха с България, тъй като тя е член на блока", каза Пендаровски.

Силяновска от своя страна заяви, че иска ревизия на Договора за добросъдество с България и Преговорната рамка с ЕС, както и "признаване на македонците в Пиринска Македония".

"Това, което правеше Гърция, прави и България - методът на "троянския кон" - тръгваш първо с най-радикалното предложение, после с второ радикално предложение. И на второ четене това ви се струва градивно", каза тя.

Силяновска очаква разликата спрямо Пендаровски да нарасне до три към едно, да получи гласовете на негласувалите на първи тур, както и тези на жените.

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ повтори позицията, че 40-процентният праг на избирателна активност, за да бъдат изборите валидни, е "антиевропейски, защото води до политически пазарлъци и шантаж".

Силяновска припомни и изказването на лидера на ЗНАМ Максим Димитриевски, който публично обяви, че партията му ще я подкрепи на втори тур.

За да бъдат валидни президентските избори трябва да гласуват 40% плюс един или над 725 хиляди от общо 1 814 317 регистрирани избиратели. Вотът ще се проведе на 8 май, успоредно с парламентарните избори. /БГНЕС