Пентагонът отмени задължителната ваксинация срещу Covid-19

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отмени задължителната ваксинация срещу Covid-19 в американската армия.

Това е стъпка, която Конгресът наложи заради неговите възражения като част от законопроекта за разходите за отбрана през 2023 г.

В меморандум за отмяната на задължителната ваксинация - по силата на който според Пентагона над 8000 военнослужещи са били уволнени заради отказ да я изпълнят - Остин пише, че "дълбоко се гордее" с усилията на Министерството на отбраната за борба с Covid-19.

"Подобрихме здравето на нашите военнослужещи и готовността на силите и предоставихме животоспасяваща помощ на американския народ", пише той.

В меморандума се казваше също, че министерството ще продължи да насърчава ваксинирането и нарежда на командирите, че имат "отговорността и правомощията да запазят непреодолимите интереси на министерството при изпълнението на мисията".

"Тази отговорност и власт включва възможността за поддържане на военната готовност, сплотеността на подразделенията, добрия ред и дисциплина, както и здравето и безопасността на устойчивите съвместни сили", се добавя в нея.

Личният състав, който е бил отстранен от армията единствено в резултат на отказ от ваксинация, може да подаде молба за промяна на характеристиките на уволненията си се казва в бележката, но не се споменава за възстановяване - стъпка, към която се стремяха някои републикански законодатели.

Изискването за прекратяване на задължителната ковид ваксинация в Закона за националната отбрана (National Defense Authorization Act - NDAA) за финансовата 2023 г. е победа за републиканците.

Членове на партията настояваха за премахване й и заплашваха да задържат законопроекта, ако не се отмени изискването за ваксиниране.

Представителят на републиканците Кевин Маккарти, който междувременно стана председател на Камарата на представителите, твърдеше, че задължението влияе на набирането на новобранци - твърдение, което Пентагонът оспори.

Остин заяви, че "не е видял никакви твърди данни, които пряко да свързват задължителната ваксинация срещу коронавируса с ефект върху набирането на войници"./БГНЕС, АФП