Перуанската прокуратура иззе три часовника Ролекс в рамките на разследване срещу президента

Перуанските прокурори иззеха три часовника "Ролекс" и гривна, които са в основата на скандала, обхванал президента Дина Болуарте. Тя заяви, че предметите са ѝ били дадени назаем, съобщи Yahoo News.


Болуарте е разследвана, след като беше забелязана да носи луксозни бижута в скандал, наречен "Ролексгейт", който разтърси непопулярното ѝ правителство.

Миналата седмица тя заяви пред прокурорите, че е допуснала "грешка", като е приела часовниците от своя "приятел", губернатора на Аякучо Вилфредо Оскорима, и ги е върнала.

Адвокатът на Оскорима заяви, че часовниците и гривната - чиято марка не беше уточнена - са били иззети, когато ги е представил на прокурорите като част от разследването.

"Прокуратурата е решила да извърши конфискация без съдебна заповед. Аргументът е, че имуществото може да бъде изгубено", заяви адвокат Умберто Абанто.

Болуарте също така отрича да притежава бижута на Cartier и Van Cleef & Arpels, които според медийно разследване е носила на официални събития.

"Всичко, което беше казано, е невярно", заяви перуанският президент, след като даде показания пред прокурорите в продължение на пет часа и половина.

Държавният глава има рейтинг на одобрение, колебаещ се около 10%, и преживя труден период на поста, откакто пое властта през 2022 г. от Педро Кастийо.

През 2023 г. прокурорите започват разследване, в което тя е обвинена в "геноцид, убийство и тежки наранявания" за смъртта на повече от 50 протестиращи по време на потушаването на демонстрации с искане за оставка и свикване на нови избори./БГНЕС