Песков: Прекратеното мирно споразумение от 2022 г. може да бъде основа за нови преговори

"Прекратеното през 2022 г. мирно споразумение между Русия и Украйна може да бъде основа за нови преговори, но няма признаци, че Киев е готов за това", заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.


Президентът Владимир Путин неведнъж е казвал, че Русия и Украйна са били на прага да договорят споразумение за прекратяване на военните действия на преговорите в Истанбул през април 2022 г., но че Украйна се е отдръпнала от него, след като руските войски са отстъпили от близост до Киев.

Смята се, че сделката е включвала клаузи, изискващи от Украйна да приеме геополитически неутрален статут и да не се присъединява към НАТО, да ограничи числеността на въоръжените си сили и да предостави специален статут на Източна Украйна - все условия, на които украинският президент Володимир Зеленски ясно заяви, че се противопоставя.

През последните дни Путин отново повдигна темата за потенциални мирни преговори и каза, че е отворен за "реалистични преговори". Но той се противопоставя на двудневната конференция на високо равнище, която ще се проведе в Швейцария през юни по инициатива на Украйна. Според Путин срещата не отчита новите реалности, включително анексирането на нови територии в Украйна от страна на Москва.

Зеленски, който на 12 април се срещна със студенти в Западна Украйна, изглежда изключи възможността да използва преговорите от 2022 г. като основа за по-нататъшни дискусии. Той обясни, че тогавашните срещи не са били разговори в истинския смисъл на думата.

Украинският президент отговори с "не" на въпроса дали преговорите през 2022 г. в Беларус и Турция са имали потенциал да спрат войната, съобщи "Ройтерс".

"Преговорите са, когато две страни искат да постигнат споразумение. Има различни аспекти, но когато има две страни", каза той във видеоклип, публикуван на уебсайта му.

"Но когато едната страна във всеки случай, независимо от държавата или града, ви поставя ултиматум, това не са преговори", добави държавният глава.

Високопоставен украински служител призна, че двете страни са били близо до споразумение в Турция през 2022 г., но посочи, че Киев не е предприел по-нататъшни действия по предложението, защото не вярва, че руската страна ще изпълни каквото и да е договорка.

Песков, говорителят на Путин, допълни, че много неща са се променили от 2022 г. насам, включително "присъединяването към руската територия на четири нови региона" - препратка към окупираните украински територии.

На въпрос дали Москва е усетила готовност от украинска страна за възобновянване на разговорите, Песков отговори: "Не, не усещаме такава готовност." /БГНЕС