Петър Чобанов: Нуждаем се от нова формулировка на приоритетите на фискалните разходи

Необходима е нова формулировка на приоритетите на фискалните разходи, съчетана с проактивно управление на публичния дълг, което включва и огромния потенциал на емисиите от вътрешен дълг. Това заяви Петър Чобанов, подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, предаде БГНЕС.


Според Чобанов основният политически инструмент за подобрение с доказан ефект са структурните реформи в социалната сфера, които биха повишили растежа на производителността и устойчивостта на дълга и в същото време биха ускорили икономическото сближаване с ЕС.

„Очевидна е нуждата от ефективна многостранна и международна координация в сферата на частните инвестиции, екологосъобразен устойчив растеж и по отношение на политиките по изменението на климата като цяло. Тясното сътрудничество в области от общ интерес е от решаващо значение за прехода към възобновяема енергия и за изграждането на издръжлива и устойчива икономика“, заяви подуправителят на БНБ при откриването на „Финансов форум 2024“.

Той посочи, че тясното наднационално сътрудничество с ЕС и ОИСР също има потенциал да подобри представянето на България в сфери като здравеопазване, образование, изкуствен интелект и инвестиции.

„Това е пътят, по който можем да преодолеем хроничните пречки пред перспективите за растеж на националната икономика – международно сътрудничество в дух на взаимно уважение, силна фискална рамка, фокусиране върху фискалната дисциплина, гъвкав пазар на труда и реформирани механизми на мрежите за социална защита. Времето да действаме в унисон, хармония и съгласие – бизнес, академични среди, синдикални организации и правителство – е сега“, подчерта Петър Чобанов.

Той призова да следим фискалните развития в големите държави и нашите основни търговски партньори поради факта, че настоящите повишени лихвени проценти, насочени към борба с инфлацията, трябва да са съчетани с адекватни фискални политики, особено в среда с висок публичен дълг, и така рисковете за икономическия растеж се очаква да бъдат контролируеми, адаптивни и предвидими.

Чобанов посочи, че на национално ниво и особено с оглед на очакваното ни присъединяване към еврозоната, непосредственото предизвикателство е намаляването на инфлацията до средните за ЕС равнища. Според него това може да се постигне посредством „внимателно калибриране на фискалната политика в отговор на динамиката на основната инфлация“.

„Освен това ефективният контрол на натиска върху заплатите и цените в България не трябва да бъде административен, а организиран въз основа на качествени данни, резултати и ефективен трипартитен диалог между основните участници“, смята подуправителят на БНБ.

Чобанов заяви, че при намаляваща инфлация българската икономика ще бъде по-добре подготвена да поеме ефектите от фискалното затягане, което поставя началото на вечната дискусия за фискална консолидация, предпазливост и дисциплина, за да се осигури бюджетен капацитет и фискално пространство в случай на бъдещи шокове. /БГНЕС