ПГА Тур и ДП Световен Тур обявиха шокиращо обединение с LIV Голф

ПГА Турът обяви шокиращо обединение с новите LIV Голф серии, финансирани от Саудитска Арабия, разтърсвайки света на голфа с бомбастична сделка, целяща край на двугодишната „гражданска война“ в спорта. В изненадващо за всички споразумение, базираният в САЩ ПГА Тур и европейският ДП Световен Тур заявиха, че са подписали сделка с LIV Голф, което ще доведе до създаването на „ново колективно ръководено тяло с цел печалба“. „След две години на разрив и хаос, това е исторически ден за спорта, който познаваме и обичаме“, каза комисионерът на ПГА Тур Джей Монахан.

LIV Голф бе открит през октомври 2021 и привлече много от топ талантите в ПГА Тура с рекордни чекове за победители в турнири от 25 млн. долара и различни бонуси, осигурени от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (ПИФ). Критиците на новите серии обвиниха кралството в това, че си „измива ръцете“ с тях в опит да подобри международния си имидж, накърнен след убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018. ПГА Турът реагира, забранявайки на голфъри, състезаващи се в LIV, да участват в турнири под тяхната шапка, докато ДП Световен Тур наложи солени глоби на техните играчи.

Спорът прерасна в серия от съдебни дела, както и разрив във взаимоотношенията между победители в Мейджърите като Фил Микелсън и Брукс Кепка, които подписаха скъпи договори с LIV, и такива като Рори Макилрой и Тайгър Уудс, които останаха верни на ПГА Тура. Сделката слага край на напрежението между двете страни, въпреки че много детайли относно споразумението все още остават неясни.

Обединението доведе както до положителни, така и до отрицателни реакции сред самите голфъри. Шесткратният шампион в Мейджърите Микелсън заяви следното: „Страхотен ден днес“, написа той в Туитър. Но играчи от ПГА Тура останаха безкрайно недоволни от новината, преди впоследствие да обвинят Монахан в „лицемерие“ за обединението на сили с LIV, след като прекараха по-голямата част от миналата година в опити да призоват голфъри да устоят на високите пари, предлагани от новите серии. Американските медии предадоха, че Монахан е бил конфронтиран от бесни играчи на среща в Торонто преди Канадския Оупън тази седмица. „Осъзнавам, че хората ще ме нарекат лицемер“, каза по-късно той на конферентен разговор, но добави, че „обстоятелствата се променят“. В изявленията за обединението пък липсваше упоменаването на изпълнителния директор на LIV Голф Грег Норман.

Името на новото обединено тяло и точната структура на Туровете все още не е оповестена, но от ПГА Тура казаха, че страните са се споразумяли да „създадат справедлив и обективен процес за всички играчи, които имат желание да кандидатстват отново за членство с ПГА Тур или ДП Световен Тур след приключването на сезон 2023. Бордът на директорите на новото управляващо тяло ще бъде с президент ръководителя на ПИФ Ясир Ал Румаян и Монахан като изпълнителен директор. /БГНЕС