Пламен Тончев: Сформирани са дежурни екипи на ДАНС за 8 и 9 юни

Във връзка с провеждането на предстоящите избори за Европейски парламент и за 50-ото Народно събрание в ДАНС е извършено комплексно мероприятие с цел осигуряване на подготовката и безпрепятственото протичане на изборния процес.

Това заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев по време на Националното съвещание на МВР, предаде репортер на БГНЕС.

Тончев подчерта, че от страна на агенцията са предприети редица мерки на институционално, междуинституционално и вътрешно ниво.

„Приет е и план относно предприемане на допълнителни мерки за гарантиране на политическите права на гражданите при провеждането на изборите за НС и ЕП, насрочени на 9 юни“, каза той.

Председателят на ДАНС съобщи, че в агенцията е създаден оперативен щаб за осъществяване на цялостната координация на оперативната и информационно-аналитичната работа по обезпечаване сигурността на изборите. „Предвидени са допълнителни средства за командировки на служители и е ограничено използването на отпуските. Сформирани са дежурни екипи за 8 и 9 юни 2024 г.“, обяви той.

Тончев посочи, че е засилена и оперативно-издирвателната дейност за придобиване на актуална информация за престъпление срещу политическите права на гражданите. „Увеличена е активността по контраразузнавателното обезпечаване на провеждане на изборите с цел недопускане на опити за влияние или намеса от страна на чужди служби или субекти“, отбеляза той.

Председателят на ДАНС заяви, че е активизирано и оперативното наблюдение на контингента от пребиваващи в България граждани на чужди държави, както и оперативния контрол на членовете, симпатизанти организации и групи с крайни нагласи.

„Съобразно правомощията на агенцията е създадена организация за комуникационно обезпечаване на обмена на резултатите между СИК, разкрити на териториите на задграничните представителства на Р България, и ЦИК“, каза още Тончев.

Председателят на ДАНС обяви, че е в процес на изграждане временен комуникационен пост, помещение, определено от ЦИК за получаване на изборните резултати от секциите извън страната. „Провеждат се поетапни тестове на свързаността и работоспособността на системите“, допълни той.

Тончев обяви, че съществува готовност, и при поискване на ЦИК, експерти на ДАНС да се включат в проверки, анализ на получените артефакти и др. В агенцията се изготвят и предписания за предприемане на допълнителни мерки за киберсигурност.

„На 14 май 2024 г. предстои провеждане на национално съвещание на структурите на ДАНС за обсъждане ефективността на настоящата организация за обезпечаване на изборния процес и евентуално набелязване на допълнителни мерки“, каза още Тончев. /БГНЕС