Погребват 17-годишния младеж във Франция, Макрон отложи визитата си в Германия

Във Франция погребват убития от полицаи 17-годишен Наел, това става 4 дни след тежкия инцидент, който предизвика масовите безредици в различни части на страната. Погребението бе насрочено за днес преди обяд в Нантер.

БГНЕС припомня, че има 2560 пожара на обществени места, 1350 запалени коли и 234 запалени или повредени сгради“, съобщи медията. 31 полицейски управления, 16 общински полицейски управления и 11 казарми на жандармерията бяха атакувани от протестиращи.

1300 са арестувани при безредиците във Франция, пострадали са и 70 полицаи през нощна в събота, съобщава BFMTV. В Париж и района са задържани 406 души.

Разследващите установяват обстоятелствата около сблъсъците между бунтовниците и крайната десница, станали в събота вечерта в община Анже (департамент Мен и Лоар) в Западна Франция. Това съобщи телевизионният канал France 3. Отбелязва се, че "няколко наказателни дела са образувани по факта на незаконно притежание на оръжие след сблъсъци, които се случиха между демонстрантите и ултрадясната група". Общо през нощта в общината са задържани 11 души, съобщава телевизията. Според France 3 представители на забранената във Франция крайнодясна група са били въоръжени с бейзболни и други бухалки.

Еманюел Макрон отложи планираното за 2-4 юли държавно посещение в Германия заради протестите в страната му. Това съобщиха в събота от кабинета на германския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер. "Френският президент Макрон се обади днес на президента Щайнмайер и го информира за ситуацията в страната. Президентът Макрон поиска да отложи планираното си държавно посещение в Германия", се казва в прессъобщението. Както беше отбелязано, Щайнмайер изрази съжаление за решението на Макрон, но каза, че напълно разбира това в светлината на протестите. „Визитата трябва да се осъществи възможно най-скоро“, отбелязват от кабинета на федералния президент на Германия.

Думите на президента Еманюел Макрон, че безредиците във Франция са провокирани, включително от видеоигри, са нелепи, заяви бившият евродепутат Флориан Филипо в Twitter. „Макрон побърза да обвини „видеоигрите“ за „отравяне на умовете на бунтовниците“, пише той. При това ниво на анализ безредиците няма да приключат толкова лесно, добави с ирония ексдепутатът.

Американският предприемач и милиардер Илон Мъск беше шокиран от огромното количество оръжия, държани от протестиращите във Франция, следва от публикацията му в Twitter. "Откъде получават всички оръжия? Личното притежание върху оръжия в Европа е изключително ограничена, но все още присъства. Следователно повечето от тези оръжия най-вероятно са откраднати или незаконно внесени на френска територия", пише Мъск. /БГНЕС, АФП