Полша определи таван на цените на енергията в навечерието на зимата

Полското правителство обяви днес таван на цените на електроенергията, за да защити малките предприятия, организациите за обществени услуги и домакинствата.

Максималната цена на електроенергията за "уязвими потребители" и микро-, малки и средни предприятия е 785 полски злоти (156 долара) за МВтч. За домакинствата максималната цена е определена на 699 полски злоти за МВтч.

Матеуш Моравецки, премиер на Полша

"Предложените решения за защита на гореспоменатата група потребители предполагат, че независимо от увеличението на цените на електроенергията на пазара на едро през 2023 г., в разчетите с клиентите се предвижда фиксирана цена за търговия с електроенергия", се казва в изявление на правителството.

Ценовият таван ще се прилага за 90% от потреблението на електроенергия от 1 декември в продължение на 13 месеца.

Правителството определя "уязвимите потребители" като организации, предоставящи обществени услуги, включително здравни заведения, училища и университети, както и институции за грижи.

"Искаме да стигнем възможно най-далеч с намалената си тарифа за малките и средните предприятия и говорим за това с ЕС", заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки след заседанието на кабинета.

Долната камара на парламента вече прие закон за замразяване на цените на електроенергията през 2023 г. за домакинствата на нивото от тази година, но до границата от 2-3 МВтч.

Сега правителството предлага домакинствата да плащат 699 полски злоти за енергията, консумирана над тази определена граница.

"От седем месеца в Украйна има война и ние я преживяваме в различни сектори на живота си. Борим се с недостига и много високите цени на газа и електроенергията, а от месеци водим много разгорещени дискусии в ЕС и нямаме особена помощ оттам. Ако имаме, то искаме разрешение за осъществяване на определени дейности, които след това финансираме", каза Моравецки.

"Ние не се придържаме към политиката в областта на климата и енергетиката, защото тя е частично остаряла в условията на война. Тя трябва да бъде преосмислена, да стане независима, да се диверсифицират източниците на газ и енергия, за да не може Европа повече да бъде обект на шантаж от страна на Русия", добави Моравецки. /БГНЕС, Анадолска агенция

Варшава / Полша