Попиванов: Към този момент няма никакъв интерес да се събаря правителството

„Новият политически сезон ще започне с две основни теми: местните избори и законодателната дейност - Конституционните промени и реформите в сектора сигурност“. Това заяви в интервю за БГНЕС доц. Борис Попиванов, политолог и преподавател в катедрата по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.


„Напрежението между всички основни политически сили във връзка с резултатите, които очакват от местните избори, прогнозите дали това ще доведе до нова политическа конфигурация, коалициите, които ще правят на местно ниво, това ще доминира в живота на партиите в следващите два месеца“, каза още Попиванов и уточни, че следващият момент е свързан със законодателната дейност на НС в посока Конституционните промени, които бяха внесени в края на предходния политически сезон. „Това ще доведе до разговори, предложения, сблъсъци между партии и накрая реформите в сектора сигурност, за които от ПП –ДБ говорят отдавна и които изглеждат заложени за началото на новия сезон, а именно в най – голяма степен това е намаляване на компетенциите на президента в тази сфера“, смята доц. Борис Попиванов.

Преподавателят поясни, че партньорите в управлението се чувстват добре в тази конфигурация. „ПП – ДБ имат своите надежди, че държат цялата власт и че ще могат да я разширяват в много посоки, например в сектора сигурност както вече казахме, но доколкото ще има някакви сътресения те биха могли да възникнат след местния вот. Ако резултатите от тях доведат до ясна политическа ситуация в полза на ГЕРБ, то можем да очакваме амбициите на Борисов и ГЕРБ за предоговаряне на управлението, тоест повече позиции на ГЕРБ в самото управление. Към този момент обаче смятам, че няма никакъв интерес да се събаря правителството, а по – скоро всеки един от тях и най – вече ГЕРБ ще търсят повече влияние в рамките на това правителство“, коментира Борис Попиванов. Той подчерта, че критичният тон от страна на президента ще продължи, защото управляващите му дават нови и нови поводи. „Ако в началото на това правителство основна тема беше начинът на сглобяването му, то вече повод за коментиране са действията му в различни посоки. В края на предходния сезон правителството излезе с управленска програма, в която бяха заложени пет приоритета, които към този момент не изглеждат много изпълними, говорим за Шенген, Еврозоната, намаляването на инфлацията и усвояване на проектите по ПВУ. Движението е хаотично, малко, резултатите засега не са се очертали”, каза доцентът.

Относно Бюджет 2024 г. Попиванов смята, че той не би се явил препъни камък между управляващите, защото ГЕРБ имат интерес да продължи правителството до Нова година и да се приеме нов бюджет. „Няма да има много сериозни сблъсъци по отношение на конкретните параметри в бюджета и тези сблъсъци ще бъдат решавани в полза на ГЕРБ“, допълни доц. Борис Попиванов. /БГНЕС