"Портрети на поети" в Квадрат 500

„Портрети на поети“ е темата на двата 50-минутни музейни тура тази събота в Национална галерия „Квадрат 500”, предаде репортер на БГНЕС.

Постоянната експозиция на Националната галерия представя най-значимите образци на българското изобразително изкуство, произведения на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка. В поредица от музейни турове се научава историята на част от над 1 600 творби, разположени в 28 зали на Квадрат 500.

Нашата редовна инициатива, наречена „Музейни турове в Квадрат 500“, стартирахме февруари миналата година. Тя цели запознаване на широката публика с произведенията от постоянната експозиция на Националната галерия, разказа Мартин Косташки, който е екскурзовод в Квадрат 500. Той подчерта, че всеки път темата е различна, тя е концептуално разработена в седмиците преди съответния музеен тур и представя група картини, които са обединени под една обща тема.

Тази събота темата е „Портрети на поети“. „Имаме една цяла зала, която е с портрети на Дора Габе, на Пейо Яворов, разбира се, на писатели, на Славейков, на прочутия проф. Александър Балабанов, който е виден литературовед и много други“, разказа той.

Следващият музеен тур ще бъде на 23 ноември отново в събота в Квадрат 500, а темата ще бъде „Изкуството на Никола Петров“. „Специално за този музеен тур на 23-и ще извадим една работа от фондовете на галерията, тъй като тук в залите на квадрат 500 има изложени над 1600 произведения, но фондовете на галерията наброяват над 42 000 музейни единици, и всъщност по този начин имаме възможност да извадим различни произведения, които зрителите по принцип нямат възможност да видят в залите на Националната галерия“, разказа Косташки.

Музейните турове днес и на 23 ноември са от 11 и 16 часа. /БГНЕС