Посланик Жоел Мейер: България и Франция са стратегически партньори от 2008 г.

България и Франция споделят обща визия за силна Европа. Нашите две страни са стратегически партньори от 2008 г.

Икономическите отношения между България и Франция са много повече от това, което си представяме. В България френски компании произвеждат части за „Еърбъс“.

Това заяви в ексклузивно интервю за Агенция БГНЕС посланикът на Франция у нас Н.Пр. Жоел Мейер.

„Подписаният договор за стратегическото партньорство между България и Франция от 2008 г, ни подканваше към започването на институционален диалог, разговор по европейските въпроси и ни задължаваше да създаваме възможности за бъдещо сътрудничество. Имаше и един много конкретен икономически, оперативен сегмент, който ни задължаваше да създаваме възможности, винаги когато това е възможно, за индустриални сътрудничества между двете държави“, заяви френският посланик.

Той посочи, че има още един сегмент, който ни задължава да развием отношенията си в сферата на преподаването и изучаването на френския език.

„България преди 30 години избра да се присъедини към Международната асоциация на франкофонията, защото разбра, че това позволява развитие на икономическия и културен обмен – тези отношения и тази пътна карта са все още актуални“, подчерта посланик Мейер.

Според него България и Франция споделят обща визия за силна Европа.

„В европейски план смятам, че споделяме една и съща визия за това как трябва да изглежда Европа – да бъде солидарна между своите държави-членки, по-суверенна в своето икономическо и индустриално развитие, една Европа, чийто глас се чува все повече на международната сцена“, заяви посланик Мейер.

Той отбеляза, че двете страни си сътрудничат в почти всички сфери на икономиката от финанси и металургия до зелена и ядрена енергетика.

„Има едно френско предприятие със седалище в Пловдив, което работи с български подизпълнители, и това предприятие изработва вратите и предните части на самолетите „Еърбъс“. Казвам го, защото търговските отношения между България и Франция са много повече от това, което си представяме. Не става въпрос само за отговор от страна на френски предприятия на български държавни поръчки, а става въпрос за истински, индустриални инвестиции, благодарение на добрите отношения, които сме развили има близост до френски предприятия, които са разположени в България и които осигуряват 10 000 квалифицирани работни места“, заяви френският посланик.

Важна сфера на сътрудничество е обменът в областта на образованието. Близо 15 френски университета имат партньорства с български висши училища. „Обмяната на информация е на лице и във финансите, технологията, инженерните науки. Френският институт в България има за цел да организира дебати за обмен на идеи по европейски въпроси, такива отнасящи се до обществеността, както и по въпросите за управление на отпадъци, климатичните изменения“, каза посланик Мейер.

Според него трябва да увеличим обмена, защото Франция също можем да научи много от нас. „Имаме и сътрудничество в областта на образованието, най-вече по линия на франкофонията. Разполагаме с чудесен инструмент за разпространение на френския език, 20 училища в България разполагат с департаменти, които преподават засилено обучение на френски език. България е отворена към света и все още разбира френския език като средство за завързване на партньорства с други франкофонски държави, които са 88 по целия свят“, коментира Жоел Мейер.

Той посочи, че България е един от най-младите членове на Евросъюза, но заема важна геостратегическа позиция на кръстопътя между Европа, Близкият Изток, Западна и Южна Европа. „За нас е от съществено значение да познаваме добре какви са позициите на България, която заема стратегическа географска позиция и която има история, важна за нас“, подчерта френският посланик. /БГНЕС