ПП-ДБ: България само губи от договора с „Боташ“

ПП-ДБ предлагат цялата документация по договора с турската държавна енергийна компания "Боташ" да отиде в ДАНС и прокуратурата.


"Този договор е неизгоден за България и държавата губи всеки ден от него", заяви депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Народният представител съобщи, че групата призовава служебния министър на енергетиката Владимир Малинов да предоговаря.

"Оказва се, че всеки ден българската енергетика, в частност „Булгаргаз“, трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 хиляди долара. Този капацитет обаче не се използва. За пример, през 2023 г. от възможни 14 кораба да бъдат доставени, са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки че ние не го използваме, плащаме пълни такси, които са договорили служебното правителство с министър Росен Христов. Тези неща въобще не са в доклада. Докладът вече е готов и следващата седмица трябва да влезе в комисия. Ние ще призовем сегашният министър на енергетиката Владимир Малинов като пряк участник в това договаряне между „Булгаргаз“, „Боташ“ и „Булгартрансгаз“ – трите фирми се договарят България да доставя в турски води природен газ, който след това да се купува на българската граница. Не става въпрос за нормалната и обичайната свързаност, ние независимо колко кораба доставяме, трябва да заплатим този капацитет", поясни Рибарски.

Депутатът изчисли, че близо половин милион долара на ден е таксата за капацитет, който България не използва. "По-притеснителното е, че договорените количества за един ден – 1,8 млрд. куб. метра, от тях физически може да изпълним 1,3 млрд. куб. метра, което означава, че разликата от 500 млн. куб. метра не може да изпълним. Държавата е задължена 13 години по този договор да изплаща огромни такси за капацитет, а същевременно „Боташ“ използва българската газопреносна мрежа. Ефектът е загуба на пазарен дял. За миналата година „Булгаргаз“ губи 27% пазарен дял", съобщи още Рибарски.

БГНЕС припомня, че миналата седмица депутатът от БСП Борислав Гуцанов съобщи за изготвения от Временната комисия, създадена по повод споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ". Още тогава той каза, че изводът на комисията е за допуснато грубо нарушение на българските интереси и затова виновната не е на турската страна. /БГНЕС