ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се замериха с по комисия

Взаимни атаки и искания за временни комисии са новите отношения между доскорошните партньори в управлението ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

„Продължаваме Промяната - Демократична България” внесе в деловодството на Народното събрание проект за създаване на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около изчезналата пътна карта и изграждането на газопровода Турски поток.

ГЕРБ-СДС пък отговориха, че могат да предложат създаване на комисия за разследване на корупционни схеми при износа на оръжия по времето на кабинета на Кирил Петков.

„Обществото трябва да разбере защо България даде възможност на Русия да стартира войната в Украйна. България обслужи геополитическият интерес на Путин и на Русия”, заявиха от ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС отговориха, че нямат никакви притеснения.

Венко Сабрутев подчерта, че проектът Турски поток, с който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се гордеел е символ на корупцията в България. Темата „Турски поток“ беше част от преговорите ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказаха да включат тази тема в дневния ред на Народното събрание. Днес, когато ние вече нямаме ангажимент да имаме мнозинство, може спокойно да извадим темата пред българското общество”, заяви Сабрутев.

Депутатът Мартин Димитров пък определи ГЕРБ като ветропоказател – един ден подкрепят Путин, на следващия казват колко важна е диверсификацията.

Ивайло Мирчев заяви, че още на 6 март е задал въпрос към енергийния министър Румен Радев дали това е истинската пътна карта, която е била в енергийно министерство. Той припомни, че в годините назад многократно е отправял въпроси към министерството по темата и дори е имало разследване на ДАНС.

Отговор от ГЕРБ-СДС не закъсня.

„Ние притеснение за проекта Турски поток нямаме. ПП-ДБ могат да създават колкото си искат анкетни комисии, Балкански поток се повдигна по време на преговорите за кабинет едва когато стана ясно, че разбирателство няма да има”, заяви на брифинг в парламента Теменужка Петкова.

Според Томислав Дончев парламентът се използва за предизборна кампания.

„Комисията, която ПП-ДБ предлагат да бъде създадена, е добър повод да предложим създаване на временна комисия, която да разследва всички факти и обстоятелства с изнесените твърдения от журналиста Христо Грозев за корупция по времето на кабинета на Кирил Петков при износа на оръжия. Тази тема се разследва в Украйна, заяви Петкова, след което добави, че не се страхуват от никакви временни комисии и изразиха надежда ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната. /БГНЕС