ПП-ДБ откри предизборната си кампания в София

Властта е при хората. Политиците са само техните представители.

Единственият начин Пеевски и Борисов да са силни, е ако хората не излязат да гласуват.

Това заяви пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС. Тази вечер коалицията откри предизборната си кампания в столицата.

"Ние сме въодушевени, ние сме вдъхновени. Кампанията, която започва, за нас е важна, защото се срещаме с хората и какво чуваме – че има мнозинство от българските граждани, които не вярват на съдебната система в този си вид и искат промяна", каза Петков.

Съпредседателят на ПП-ДБ подчерта, че има мнозинство от българските граждани, които искат служби, които да работят по различен начин. "Има мнозинство от българските граждани, които искат регулаторите да работят за тях", допълни той.

Петков е категоричен, че има мнозинство за промяна.

Съпредседателят на ПП-ДБ подчерта, че сега най-важното е българските граждани, които искат промяна и усещат една дълбока несправедливост 30 години, да почувстват, че силата е в тях.

"Стига толкова сме говорили за партии. Стига толкова сме говорили за депутатски места. Трябва да се говори имаме ли в тази държава мнозинство от българските граждани, които искат по-справедлива система и искат нормална европейска държава", каза той.

Петков призова, ако българските граждани "искат институции, вместо Пеевски и Борисов да се обаждат по телефоните", трябва да излязат да гласуват. "Това е нашето съобщение. Не искаме да влизаме в кофата на вътрешнопартийните битки, защото най-голямата група от хора в този момент продължават да мечтаят, че България може да стане една нормална европейска държава", заключи той.

Водачът на листата на ПП-ДБ за членове на Европейския парламент Никола Минчев заяви, че влиза в кампанията за евроизборите с увереност, че общността им ще разшири значително своето присъствие в следващия ЕП. „Нашата задача е да достигнем до максимално много български граждани и да ги убедим, че трябва да подкрепят тази, мисля, качествена листа и естествено да имаме максимално широко представителство в бъдещия парламент", каза той.

Минчев посочи, че целта и приоритетите в кампанията на ПП-ДБ за ЕП – присъединяване към Шенген и по суша и към Еврозоната. „Това са теми, по които ние със сигурност ще работим вече на място в Бюрксел. Макар да не са пряка функция на ЕП, при всички положения контактите, които ще установим там, ще спомогнат и в тази връзка", смята той.

Кандидатът за евродепутат добави, че следващият програмен период, който започва през 2027 г., ще започне да бъде разработван още през 2025 г. и съответно европрограмите по него. „Със сигурност темата отбрана ще бъде много съществена част от следващия мандат на ЕП – там също ще бъдем активни. Освен това темата за разширяването при всички положения отново ще бъде на дневен ред", каза още Минчев, който е категоричен, че ще отстоява българската позиция.

От ПП-ДБ се борят за максимален резултат. „Коя политическа сила ще бъдем, това ще прецени българският избирател", заяви Минчев.

Съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасова също изрази надежда гражданите да подкрепят коалицията. „Съществува един риск да се върнем в политическата зима на Борисовата държава. Нека всички заедно да положим усилия на 9 юни да получим този резултат, който да даде възможност да продължим реформите, за да може да живеем в една модерна и стабилна България", призова той.

Атанасов отбеляза, че основният девиз на „Демократи за силна България" (ДСБ) е „За силна България в обединена Европа", посочвайки, че той е актуален и днес. „България не е толкова силна и няма този силен глас в европейските институции. Трябва да довършим нашата евроинтеграция. Трябва да станем пълноправен член на Шенген и да влезем в Еврозоната, за да може българският бизнес да просперира", категоричен е той и добави, че това са външнополитическите цели, които не са успели да реализират в кабинета „Денков" заради съпротива.

Атанасов отбеляза, че има много и външнополитически, и вътрешнополитически предизвикателства пред България. „Виждате какво се случва в Украйна. Това е заплаха за световния мир. В тази ситуация България има нужда от редовна, стабилна власт, която да има твърд евроатлантически корен", каза той.

По думите му въпреки демонтажа на МОЧА, руската агентура в България си прави каквото иска, защото българските служби нямат капацитет да ѝ противодействат. „Нужни са радикални реформи в сектора за сигурност и това беше един от проблемите, заради който не се състоя ротацията, защото ГЕРБ и ДПС се страхуват от промяната. Ние, обаче, не се страхуваме. Ще продължим и ще довършим реформите в тази сфера", обеща Атанасов и пожела „Победа!"./БГНЕС