Преди година – Радев: Русия ще спечели в Украйна; Петков: Искам санкции; Борисов: Това е тотална война

„Русия ще спечели войната с Украйна“. „България ще говори в един глас с НАТО“. „Това е специална военна операция и не трябва да затваряме вратите за дипломацията“. „Това е война по цялата територия на една суверенна държава“…

Това са четири оценки за трагедията в Украйна, която започна точно преди една година с руското нашествие в страната. Те са съответно на президента Румен Радев, на тогавашния министър-председател и министъра на отбраната Кирил Петков и Стефан Янев, както и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тези позиции са заявени в първите часове след избухването на най-кървавия военен конфликт в Европа след края на Втората световна война.

На 24 февруари 2023 г. ще се навърши година от войната на Русия срещу Украйна. БГНЕС публикува първите реакции на българските държавни и политически мъже след руското нашествие без редакторска намеса.

Президентът Румен Радев прогнозира, че войната ще бъде спечелена от Русия, но в същото време подчерта, че е абсолютно недопустимо в XXI век в Европа да летят ракети.

„Видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно ще спечели мира. С агресия не се печели. За това е наша отговорност да направим всичко възможно по-бързо да се възстановят мира и дипломатическите отношения. Санкциите за руската държава се взеха с консенсус днес на Съвета на ЕС и те никак не са леки. Техният ефект ще се усети с течение на времето и ще има сериозни отражения върху нашия икономически живот. НАТО, като колективен орган за сигурност, има свои ясни принципи и правни норми. България от своя страна указва хуманитарна помощ както на сънародниците ни в Украйна, така и на самите украинци“, заяви тогава държавният глава.

Тогавашният премиер Кирил Петков, който беше начело на четворната коалиция, включваща „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“, призова за декларация на 47 Народно събрания и подчерта, че няма как да не наложим санкции.

„Българското правителство остро осъжда агресията на Руската федерация към Украйна. Тази агресия виждаме, че не е провокирана от Украйна. За нас такива действия е недопустимо да бъдат подкрепяни на територия на Европа. Потвърждавам, че България ще говори в един глас с нашите партньори от ЕС и НАТО, ще продължим да се борим не само срещу военната сила, но и срещу хибридните атаки“, заяви Петков.

И докато Петков призоваваше да говорим в единен глас с „нашите партньори в НАТО“, пропукването по темата за войната дойде именно в редовете на неговия кабинет. Министърът на отбраната Стефан Янев си позволи да говори за руската агресия с недопустими термини. Той цитира в публичното пространство оценката на руския президент Владимир Путин, че нашествието в Украйна е „специална военна операция“.

„Нарочно не говорим с войнствена риторика и не случайно цитирах президента Путин, който каза, че това е специална операция. По този начин нито президентът Путин, нито НАТО затварят вратата за дипломацията. Активните действия ще свършат и отново ще има нужда от дипломация“, каза тогава Янев. Няколко дни по-късно под силния обществен натиск той беше принуден да се оттегли от поста.

Позицията на тогавашния премиер не среща добър прием и сред друг коалиционен партньор – социалистите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова, тогавашен министър на икономиката, осъди „ескалацията на конфликта“ в Украйна, но не подкрепи санкциите на ЕС.

„БСП не подкрепя въвеждането на икономическите санкции от страна на ЕС срещу Русия, тъй като те се доказаха в годините като неефективни и безрезултатни, както и с оглед на бъдещите негативни последици от тях за българската икономика и за гражданите“, заяви Нинова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи случващото се по следния начин:

„Както и да се опитват да го наричат, това е война. Все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора и ние да казваме, че е някаква военна операция. Това е война по цялата територия на суверенна държава“, заяви още Борисов, след което предложи спешно да се направи план за енергийните източници, машиностроенето, лекарствата и хранително-вкусова промишленост на страната ни, за търговията с Русия, както и да се направи коридор за българите, поискали да бъдат евакуирани от Украйна.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също осъзнава сериозността на положението.

„Днес сме в променена ситуация. Тази война е война, при която един диктатор се опитва с всички средства, включително бомбардировки срещу градове, в които има цивилно население, да ревизира следвоенния ред. Пред лицето на тази заплаха трябва на ново ниво на национална отговорност да консолидираме българската държавност“, каза Христо Иванов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призовава депутатите да спрат с дневния си ред и да проявят държавническо поведение.

„В комшията гори. Ние имаме проблеми, ние сме съседи. Не можем да се правим, че нищо не се случва. Може би сме единственият парламент в Европа, който все още няма позиция. В тази ситуация нито властта, нито коалицията е по-важна от държавата. Нека да имаме държавническо поведение и отношение и да се вземем на сериозно в тази сериозна ситуация. Това е нашият призив“, коментира Мустафа Карадайъ. /БГНЕС

Категории:

Тагове: