Премиерът на Косово призова КФОР да премахне сръбските барикади

Косовският премиер Албин Курти призова натовският контингент КФОР да премахне барикадите на косовските сърби от пътищата в северната част на региона. „Отново призовавам КФОР да гарантира свободата на движение. КФОР е в Косово за мирна и безопасна среда, което означава свобода на движение без дискриминация“, каза Курти на пресконференция в Прищина и уточни, че очаква отговор от командването на мисията на НАТО.

Бойците от косовските спецчасти окупираха съоръжение на язовир Газиводе, откъдето свалиха сръбските знамена и отстраниха сръбска охрана. Това е основният източник на вода на намиращата се там ВЕЦ, като по-голямата част от езерото се намира в община Зубин Поток, населена предимно със сърби, както и три други района в северната част на региона.

Отделно сосовската полиция блокира влизането в провинцията за автомобили и пешеходци от централна Сърбия в северната част на провинцията.

Полицията на Косово съобщи за три престрелки с неизвестни в района на езерото Газивода в събота вечерта, няма информация за жертвите. В неделя сутринта ситуацията на магистралните барикади в Северно Косово, където местните сърби прекараха нощта в знак на протест срещу действията на Прищина, беше мирна, но напрегната.

Лидерът на най-голямата партия „Сръбска листа” Горан Ракич призова косовските сърби да пазят мир и спокойствие и да пропускат транспорта на мисиите на ЕС и НАТО KFOR през блокадите по маршрутите на север на провинцията.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич насрочи за неделят вечерта извънредно заседание на Съвета за национална сигурност заради изострянето на ситуацията в Северно Косово, съобщи сръбската национална телевизия РТС. /БГНЕС

Категории:

Тагове: