Преработването на палмови отпадъци е една от стъпките към устойчивост в модата

Текстилна компания от Аликанте предлага решение, което е едновременно устойчиво и универсално, както и благоприятно за околната среда и икономиката.


По време на неотдавнашното събитие Futurmoda, проведено на панаира в Аликанте, Poveda Textil, заедно с Palmielx, демонстрира иновативна тъкан.

Тази материя, получена от остатъците от подрязването на палмови дървета в Аликанте, бележи значителна стъпка към устойчивост в модата, съобщи EuroWeekly.

„Тъканите, представени на Futurmoda, който се проведе на панаира в Аликанте, имат естествен вид и същите свойства като всички останали тъкани“, каза Алберто Андреу, търговски директор на Poveda Textil.

Партньорството с Palmielx преосмисля бъдещето на модата. Чрез превръщането на отпадъците от палмови дървета в нова, биоразградима тъкан, те се борят с изменението на климата.

Използват най-съвременни технологии за лепене и термомеханични процеси за производство на материал на палмова основа. Този новаторски подход не само съживява отпадъците, но и въвежда тъкан, която издържа теста на огъване, триене и износване.

Тази уникална тъкан не само прилича на традиционните текстилни материали на външен вид. Тя може да се похвали със същата устойчивост, като се предлага в различни цветове, покрития и дизайни.

"Нашият ангажимент към устойчивостта и околната среда е твърд и ние се стремим всеки ден да предлагаме най-добрите екологични тъкани", твърди Андреу.

Сертификатът, издаден от Центъра за иновации и технологии INESCOP, е доказателство за техния ангажимент към екологичните иновации. Навлизането на Poveda Textil в областта на палмовите покрития представлява смела стъпка към имитиране на свойствата на полимерите, което показва огромен потенциал в обувната и текстилната промишленост.

В крайна сметка това сътрудничество между Poveda Textil и Palmielx означава нещо повече от иновативна тъкан. То е олицетворение на значително намаляване на емисиите на въглероден диоксид чрез избягване на изгарянето на палмови отпадъци.

С цел да се преработват годишно 3000 тона палмови остатъци в Аликанте, този проект представлява устойчиво решение на екологичен, социален и икономически проблем.

„С тази нова колекция ние правим още една стъпка напред в преоценката на палмовите остатъци като суровина и допринасяме за кръговата икономика и нулевите отпадъци“, подчерта Андреу, демонстрирайки ангажимента си да намали над 1,5 милиона килограма емисии на въглероден диоксид.

Тази инициатива не просто прави революция в производството на платове, а създава прецедент за устойчиви практики в различните индустрии./БГНЕС