Прищина: Вучич иска да дестабилизира Балканите за да остане на власт

Сръбският президент Александър Вучич иска да предизвика напрежение на Балканите и в Косово, но Прищина няма да позволи Косово да бъде използвано за някой да остане на власт.

Това написа в собствения си профил в социалните мрежи председателят на косовския парламент Кадри Весели след освобождаването на министъра за местно управление в правителството на Косово Иван Теодосиевич, който бе представител на "Сръбската листа" в кабинета.

"Езикът на омразата и расизма са неприемливи и няма да се толерират, включително и когато те се използват от страна на представителите на "Сръбската листа" в институциите. Това поведение има своя източник. Те са провокирани от Александър Вучич, който иска да предизвика напрежение на Балканите и в Косово. Ние няма да позволим Косово да бъде използвано като средство, за да може някой в Сърбия да остане на власт", подчертава Весели. Той призова ЕС да реагира на "откритите провокации от страна на Сърбия и Вучич".

"Косовските институции ще продължат да работят за интеграцията на сърбите в Косово, но категорично няма да си сътрудничат със сеещите омраза и страх", каза още Весели.

БГНЕС припомня, че днес косовският премиер Рамуш Харадинай освободи от поста Теодосиевич, след като той нарече албанците "измамници и кръвопийци". Според Иван Теодосиеви "клането от 1999 г. в Рачак е измислица". Село Рачак се намира на юг от Прищина. Там през месец януари 1999 година бяха открити труповете на десетки цивилни косовски албанци. /БГНЕС