Пристрастяването към цигарите е по-често срещано от това към другите тютюневи изделия

Изследователи от Медицинското училище в Маунт Синай в Ню Йорк са установили, че никотиновата зависимост се среща по-често при пушачите на цигари, отколкото при потребителите на други видове тютюн и електронни цигари. Техните открития са публикувани в списанието Nicotine & Tobacco Research.

„Нашите констатации са важни на фона на нарастващото разнообразие на тютюневите изделия, защото сме длъжни да разберем какви видове употреба на тютюн водят до пристрастяване. Това ще помогне за усъвършенстване на дизайна на програмите за отказване от тютюнопушене и за повишаване на техния успех“, заяви водещият автор на изследването професор Биан Лиу.

Изследователите са проучили данни от 3463 потребители на тютюн от проучването PATH в периода 2013-2018 г. PATH е проект на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ за оценка на въздействието на тютюневите изделия върху здравето. Степента на пристрастяване е оценена чрез въпросници, предоставени на участниците, и тестове на урината за концентрация на никотин.

Изследователите са установили три значително различаващи се типа потребители: преобладаващо пушачи на цигари (62-68%), смесени потребители на традиционни и електронни цигари и пури (24-31%) и преобладаващо потребители на бездимни тютюневи изделия (7-9%). Няколко стъпки при анализа на дългосрочната връзка между вида употреба и пристрастяването показаха, че при смесените потребители и потребителите на бездимни тютюневи изделия пристрастяването е по-ниско от това при тези, които пушат предимно цигари.

В съобщението за пресата на Маунт Синай се отбелязва, че това откритие е важно за създаването на специализирани програми за отказване от тютюнопушенето. Например потребителите на други форми на никотин, наред с други мерки за намаляване на зависимостта, ще могат да бъдат проследявани, за да се гарантира, че не са пристрастени към пушенето на цигари.

Един от авторите на статията, професор Лихуа Ли, добави, че навиците на хората се променят с течение на времето и се влияят от различни социални и демографски фактори, така че бъдещите изследвания ще допълнят резултатите. /БГНЕС