Проф. Богов: Не съм разписал оставките на екипа на Клиниката по трансплантация

Оставките на екипа на Клиниката по нефрология и трансплантация не са разписани от мен като изпълнителен директор, не са приети такива, защото ще се възползваме от законовия 7-дневен срок, за да отговорим на това. Това заяви директорът на Александровска болница проф. Борис Богов, предаде репортер на БГНЕС.

„Вчера сутринта началник клиниката проф. Емил Паскалев, заедно с целия му екип, включвайки санитари и медицински сестри, подадоха колективна оставка за нещо, което аз не мога да го коментирам като лекар. Мога да кажа, че това е изключително безотговорно поведение, безотговорно отношение и претенции на човек, който винаги е твърдял, че се грижи за своите пациенти“, заяви проф. Богов.

На въпрос как си обясняват постъпката на проф. Паскалев, колегата му Богов посочи: "Не мога да я коментирам. Абдикация от пациентите си. Невъзможност да прескочи собственото си егоа". Той посочи, че в годините назад, точно тук в Александровска болница, е имало бомбардировки и две ужасни пандемии. „По време на такива кризи болницата е оцелявала, лекари са оставали да доброволстват. Ние и сега апелираме към различни организации, към студенти, към доброволци да се включват в лечението и менежирането въобще на пациенти с COVID-19, и видите ли изведнъж, въпреки нашия апел, някой си позволява да напусне Александровска болница и да напусне своите пациенти”, заяви той.

Директорът на лечебното заведение заяви, че пациентите, които са трансплантирани ще бъдат по същия начин обгрижвани, ако не и по-добре.

Има информация, че утре в 13 часа бъбречно трансплантирани пациенти и други пациенти с трансплантации организират протест срещу реорганизацията на здравната система, която им отнема възможността за проследяване заради трансформирането на клиники в отделения за лечение на коронавирусната инфекция.

Проф. Борис Богов каза, че е фалшива новина, че пациентите са лишени от тази възможност. „Това не е вярно, това е фалшива новина”, заяви той. /БГНЕС