Проф. Емануел Мутафов: Празнуваме приноса ни за цивилизоването на Балканите

24 май е и трябва да остане единственият неполитизиран празник, който да бъде припознат от абсолютно всички. Не само от учащите се, не само от младите хора и техните преподаватели, а от абсолютно всички български граждани.

Това каза в интервю за БГНЕС проф. д-р Емануел Мутафов, византолог и директор на Института за изследване на изкуствата при БАН.

„Много се радвам, че миналата година, след тежки спорове, в които беше замесена и научната общност – аз също участвах в едно от заседанията на парламентарната Комисия по наука и образование – успяхме да преименуваме този празник. Той да носи едно адекватно послание за съвременниците и към нашите съседи, които периодично посягат към нашата история“, припомни проф. Мутафов.

От декември месец миналата година празникът е преименуван на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Най-голямата победа в тази формулировка е вкарването на българската азбука, тъй като по този начин признаваме, че кирилицата и глаголицата са създадени на българска територия, както и че са двигател за християнизацията на цяла Източна Европа, което означава и нахлуване на цивилизацията. Изключително важен акт, който превръща старобългарския език, който напоследък в чужбина се наложи да се нарича църковнославянски, не само в официален език на християнството, но и в Лингва франка, която е за интелигентните и образовани хора. Не случайно до края XVII век, в съвременните румънски земи, аристокрацията и църквата пише и говори на старобългарски език“, разказа проф. Мутафов.

„На този ден празнуваме собствените си победи в областта на духа, празнуваме собствената си образованост. По този начин ставаме отговорни към нея, а отговорността се пренася върху нашите наследници, за да запазим колкото своята традиция, толкова и да възпитаваме дух на гордост за това, че българите са създали нещо велико като азбука и една книжнина, предадена на всички славяни в югоизточна Европа. Това е изключителен ден, ние трябва да го почитаме с гордост и да го празнуваме по най-интелигентния начин“, категоричен е той.

Според него дълг на всеки човек е да допринася за възпитанието на младото поколение и да развива тяхната любознателност.

„Младежите не са виновни за това, че предпочитат дигиталните технологии пред конвенционалната книга. По-скоро вината е в нас като родители, в начина, по който им представяме фактите и познанието. Наш дълг е да ги научим, че „Google” не е единственият начин да се научи нещо. В много случаи той е и недостоверен. Трябва да се работи в тази посока, за да можем да възпитаме интелигентни и любознателни хора в познание за миналото. Има интерес към миналото, въпросът е фактите да бъдат представени по възможно най-атрактивния начин“, допълни още проф. Мутафов. /БГНЕС