Проф. Ингрид Шикова: Европа се нуждае от смартинтеграция

Европа не е само регламенти и директиви, тя е преди всичко състояние на духа. Европа е преди всичко образование, наука и култура. Точно по тази причина тя е състояние на духа.

Регламентите и директивите са нещо необходимо, но не трябва да възприемаме Европейския съюз като източник на средства. В някои моменти той се възприема именно по този начин – като една богата институции, която дава пари. Ние трябва да почувстваме Европа, всичко европейско трябва да бъде част от нас.

Има много възражения срещу движението на Европа на различни скорости, да има център и периферия. Т.е. да имаме една диференцирана интеграция, при която не всички страни участват във всички политики и начинания на ЕС. Ако погледнем обективно и в момента Европа се движи на различни скорости. Да вземем например България и Румъния не са членове на Шенген. Част от страните не влизат и в еврозоната. Но не това е бедата.

Движението на различни скорости означава да имаме една обща цел. Ако искаме всички заедно да стигнем някъде, някои ще стигнат по-бързо, други по-бавно, но всички ще стигнем там закъдето сме се запътили.

Най-важното е да се определи основната политическа цел на ЕС. Диференцираната интеграция е като двуликия Янус, с две лица. Тя може да бъде както спирачка за евроинтеграцията и фрагментирането на ЕС, но може да служи и като стимул, когато една или две страни не са съгласни да вървят напред, останалите не трябва да изпускат своя шанс.

Наричаме интеграцията диференцирана, това създава усещането за второкласно членство. Трябва да направим интеграцията смарт /умна/. След като имаме умни телефони, коли и къщи, защо й интеграцията да не бъде смарт. Така диференцираната интеграция може да се използва като едно добре дозирано лекарство. Всяко лекарство, ако се даде в правилната доза, може да помогне, ако ли не – може да навреди. Трябва да се намери умната диференцирана интеграция, която да помогне на ЕС да върви напред. Една политика, която се осъществява от група страни и носи ползи и просперитет, ще бъде възприета постепенно и от останалите членове на съюза.

Трябва да имаме визия накъде отива ЕС. Трябва да вървим към политически съюз. Това няма да се случи днес или утре, но ще се случи. Ако определим, че ние наистина ще правим един по-тесен съюз, както е записано в договорите, нека да го направим. Иначе, вместо да имаме един по-тесен съюз, ще имаме един по-диференциран съюз. Това няма да е добре за Европа, като цяло. Защото в съвременния свят, където от една страна имаме САЩ, от другата страна – Русия и Китай, ако Европа не е обединена, ние европейците никога няма да бъдем равностоен и равноправен партньор. /БГНЕС

------------

Проф. Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС и един от създателите на специалност „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Анализът е направен специално за БГНЕС.