Проф. Иван Газдов: След 50 години работа имам какво да кажа

Проф. Иван Газдов представи пред публика две от своите книги - "Двама в Алабама (Алабала)" и "Графичествен" в галерия "Академия", предаде репортер на БГНЕС.

"Двама в Алабама (Алабала)" е роман за раждането и социализирането на изкуството, за различния му смисъл... при това с текстуална плътност, изключителна живописност на "вътрешното въображение" и с ирония от третия постмодерен вид, която му дава съвременни философски измерения.

„Става дума за една хипотетична изложба в Америка и аз съм добавил лъм Алабама едно отрезвяващо допълнение Алабала, за да се знае, че става нещо елементарно, но на база наистина вътре за изкуството“, разказа за БГНЕС авторът.

"Графичествен" е единствената у нас рисувана биография от 111 анотирани (с обяснения) рисунки, изпълнени с лекота и удивителния хумор на автора. Книгата е събрала образни случки от живота на художника, които са любопитни и ни карат да бъдем съпричастни към странния "паралелен" живот, наречен "изкуство", който все пак е доста езотеричен (само за посветени).

"Мисля, че след 50 години работа имам какво да кажа, и стремежът ми беше то да се оформи като книга с рисунки. Към сюжетите си направих съвместен стил с леки карикатури, графикатури и други рисунки, анотирани с обяснение по различни поводи - като се започне от детството ми, най-добрият период на човека, премине се през образованието до досега. Стремил съм се да бъде съвсем лековато, но не и да се превръща във виц. Понеже има едно определение няма стари вицове-има стари хора. За всяко новородено всеки виц е нов“, завършва философски професорът./БГНЕС