Проф. Иван Иванов: Вашингтон е наясно с проблемите ни с РСМ

Българските дипломация и общности зад граница успяват да обяснят какъв е нашият проблем с общото историческо минало с РС Македония, в името на сближаване за едно общо бъдеще. България има съюзници сред високопоставените американски политици, заради което получава разбиране.


Криминалните и манипулативни политически елити на бивша Югославия се възпроизвеждат и до днес. Те използват македонските българи като плашило, за да запазят престъпното си влияние в РСМ.

Това заяви в интервю за БГНЕС професор Иван Динев Иванов, преподавател в Училището по обществени и международни въпроси в Университета в Синсинати.

С него говорим за българо-македонските отношения, пропагандата на македонизма в САЩ и необходимостта от активна българска външна политика за разрешаване на тези въпроси.

На въпрос на БГНЕС защо българо-македонските отношения стигнаха такова ниско ниво, проф. Динев отговори, че основният проблем е свързан с т.нар. от американския политолог Джак Снайдер „манипулативни елити на бивша Югославия“.

„Изследвайки разпада на страната и войните, той (Снайдер) достигна до извода че всъщност в Югославия е формирана една прослойка и елит, който е дълбоко манипулативен и използвайки тази манипулация, той успя да привлече гласове на националистическа тематика, заплашвайки гражданите на бивша Югославия, че ако не гласуват за националистите, а за някакви други идеи, съответно тяхното съществуване ще бъде поставено под въпрос. По този начин успяха да радикализират да изправят една група срещу друга“, заяви Динев и продължи:

„Това го виждаме и в Северна Македония. Там не ставаше въпрос за война, въпреки краткосрочния конфликт от 2001 г. Общо взето Северна Македония се размина с конфликта. Но въпреки всичко същите манипулативни политически елити останаха на власт, от края на Югославия през самостоятелността на страната, а до днешен в една или в друга форма се възпроизвеждат.“

Ивав Иванов припомни, че в последните няколко седмици дори се говори за криминално политически елити, със случая на двойния убиец и македонист с прякор „Палчо“, който избяга от Скопие до Турция.


Професорът отбеляза връзките на „криминално икономическия елит“, който е свързан със сенчестата икономика, с незаконно преразпределение на средства и това, което американската посланичка в Скопие нарича „пандемия от корупция“.

„Тези елити използват определени теми, включително темата за отношението в България, българският поглед към историята, македонските българи като плашило, с което всъщност манипулират обществото и влияят върху тенденциите, за да могат да запазят своето политически, икономически, а и престъпни интереси в РС Македония. Срещу това всяка една страна, каквато и да е, много трудно би могла чрез рационален аргумент да подобри двустранните отношения“, подчерта проф. Иванов.

Запитан дали днешната македонска пропаганда в САЩ има съвпадения с бившата югославска, сръбска пропаганда, които в основата си са антибългарски, той каза:

„Днес наблюдаваме интересен феномен от една организация, която беше създадена в началото на 2000-та година, която пропагандира погледът на Скопие върху историята, върху идентичността на имиграцията от географска област Македония. Тази организация получава сериозна подкрепа от Скопие, а изглежда и от други места, за да приема и прокарва документи на федерално равнище в Конгреса и Сената на САЩ, както и на локално регионално равнище в отделните щати, където има една голяма общност от имигранти от географската област Македония. Например в Мичиган, Илинойс, Охайо.“

Проф. Иванов каза още, че нито една от декларациите на тази организация не е била приета.

„Тяхната цел беше, от една страна да се признае нещо, което САЩ традиционно правят - приносът на различните общности, в случая на македонската, на общността от географска област Македония или от българска общност, или от всички останалите части на света. Тази организация се опита чрез редица документи да вкара текстове, в които именно да се търси не само признаване на македонски език, нация, култура, но и да се търси признаване ретроактивно в период от 100 и повече години“, каза той.

„Това беше неприемливо за общността на македонските българи и на техните наследници. Именно затова тя реагира със сериозни възражения към тези документи и те мълчаливо или експлицитно бяха отхвърлени от американските институции. Това се случи и в щата Илинойс и в щата Мичиган. В щата Охайо всъщност беше приета една алтернативна прокламация на губернатора, а преди няколко дни и резолюция на законодателното събрание на щата, които потвърдиха и утвърдиха ролята на македонските българи и българската емиграция, от географска област Македония, за създаването на САЩ“, добави той.


На федерално равнище документи не са приети именно поради съображенията, които българската страна и съюзниците, които България има сред високопоставените американски политици, конгресмени, сенатори.

Професорът подчерта че, за българската общност в САЩ няма проблем да се празнува македонска култура и идентичността.

„Всеки има абсолютно право да се идентифицира с една или друга култура. Нашият проблем е, че чрез законодателни актове се опитват ретроактивно да се променят факти от нашето общо минало, което имаме със съседната ни държава, в рамките географска област Македония, и това ние считаме, че е всъщност в разрез с принципите на инклузивност на американското общество и с принципите на общото миналото, на културно-историческото наследство, а и на едно общо бъдеще, както в рамките на Европа, така и в рамките на Северна Америка, където различните общности трябва да си сътрудничат, а не да оспорват историческия разказ“, отбеляза Иван Иванов, като посочи, че е доволен от това, че българската дипломация и българските общности зад граница са успели да артикулират какъв е нашият проблем с общото историческо минало с РСМ.

„Проблемът не е на настоящето и не е в правото на някой да се идентифицира така, както би желал: като етнически българин, етически македонец, македонски българин, македонски грък, влах или нещо друго. Проблемът е точно на представянето на това наследство, на споделянето на този разказ и на това минала, за да търсим сближаване и интеграция в името на едно общо бъдеще“, допълни той.

„Мога с голяма доза на увереност да кажа, че сред ръководните органи в американските институции губернаторите на Охайо, на Мичиган, на Илинойс, на законодателните събрания, представители в Конгреса, конгресмени, сенатори, ние имаме доста добро разбиране. Ние трябваше да обясним какъв е проблемът и мислим, че именно пояснявайки този въпрос, не само ще информираме американска страна, но ще я помолим като един честен посредник и партньор, да помогне за преодоляване на тези проблеми, недоразбирания и погрешни интерпретации“, каза още проф. Иванов.

Той посочи, че в Средния Запад на САЩ между българската общност и българската държава има много добро партньорство, в лицето на генералното консулство в Чикаго.

„Традиционно сме имали добро партньорство и с Вашингтон. Разбира се, българската политика, и не само по отношение на Северна Македония или на региона, не винаги е била много последователна и необходимостта от лобиране и отстояване на българската позиция не винаги е била последователна, но в рамките на последното десетилетие имахме двама изключително активни български консули, които успяха да получат признание за страшно много събития, свързани с българската история“, заяви Иван Иванов.


Признанието включва и ролята на Джанюариъс Макгахан, роден в щата Охайо, който е всъщност „освободител на България, дотолкова доколкото като журналист той успя да просветли целия свят за жестокостите, които се случват в България, за да доведе в крайна сметка до международна подкрепа, която доведе до освобождаване и формирането на Княжество България“, добави той.

Ние успяхме да издигнем статута на годишния фестивал, който съществува от повече от 40 и повече години, да формираме фондация, която да информира за делото на Макгахан и получихме подкрепа от българската страна. България започва все повече да осъзнава, а това е процес, който отнема време. Пропуснати възможности безспорно е имало, но професионализмът във външната политика България започва да доминира и разбирането за проблемите и начинът за представянето им стават все по-добри“, подчерта

университетският преподавател.

Той съветва македонските политици да не повтарят опорките от матрицата на държава, която вече не съществува повече от 30 години, защото те са и нерелевантни за съвременната геополитическа атмосфера.

„Да започнат да мислят рационално, да видят, че за Македония Европейският съюз няма алтернатива, както и за България. Проблемите, с които ние се занимаваме, които те едва ли не ги представят за екзистенциални, са изключително малки проблеми, миниатюрни, нищожни могат наистина да бъдат решени много бързо. Обществото може много лесно да бъде убедено, че споделеното културно-историческо наследство, споделеното минало и ролята на македонските българи в това споделено минало е ключът към споделеното бъдеще в рамките на Европа“, отбеляза Иванов.

„Затова искам преди всичко да им кажа да се охрабрят, да се окуражат, да покажат воля, защото те имат уникална възможност. Ако сега я пропуснат, ще унищожат собствената си страна, собствения си народ и общество, а това ще има огромни катастрофални последици за страната за поколения напред, а и за целия регион, защото нестабилността на Македония би било и нестабилност за целия регион, включително и за България“, каза той в заключение. /БГНЕС