Проруски и просръбски партии готвят правителство в Черна гора

Според проектоспоразумение, разпространено от черногорските медии, номинираният за министър-председател Милойко Спаич от Движение „Европа сега“ и новите му партньори са се договорили за коалиция, която да "бетонира" просръбските и проруските партии в управлението на страната.


Идеята е коалицията от проруски и просръбски партии да не бъде част от бъдещия кабинет от самото начало, а на по-късен етап, когато правителството бъде пренаредено.

Партньори на Милойки Спаич се очаква да бъдат Андрия Мандич, президент на крайнодясната "Нова сръбска демокрация", и Милан Кнежевич, настоящ президент на "Демократическата народна партия", както член на председателството на опозиционния алианс "Демократичен фронт".

Посланикът на САЩ в Черна гора, Джуди Райзинг Райнке, осъди плана на Спаич.

"Позицията на Съединените щати по отношение на формирането на правителство не се е променила. Подкрепяме бързото сформиране на правителство, което поддържа евроатлантическите ценности, представлява мултикултурна Черна гора, като надежден съюзник на НАТО, подкрепя твърдо Украйна и продължава да работи активно за интеграцията в ЕС", се казва в съобщение, публикувано в "X".

"Силно сме обезпокоени от съобщенията, че новата управляваща коалиция може да съдържа партии и лидери, които активно се противопоставят на евроатлантическите ценности. Реалността е такава, че участието в правителството на групи или лидери, които отказват да назоват руската агресия, отказват да се застъпват за Украйна, отказват да подкрепят санкциите на ЕС срещу Русия, отказват да защитават правата на малцинствата и отказват да гарантират суверенитета на съседни държави като Косово, драстично ще попречи на усилията на Черна гора да постигне своите европейски стремежи", се добавя в него. /БГНЕС