Протест: Спешна помощ е в клинична смърт

Шофьори на линейки, фелдшери и медицински сестри от цялата страна се събраха на национален протест на паркинга на "Княз Александър Батенберг" с искане за адекватни условия на работното си място, предаде репортер на БГНЕС.


Протестиращите развяват българския трибагреник и носят транспаранти, които гласят "Господа депутати, Спешна помощ е в клинична смърт!", "Не губете фелдшерите! Без нас сте загубени! Оценете ни навреме!".

Председателят на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов каза пред БГНЕС, че днешният, пореден, протест е един сигнал към управляващите. "По този начин, както са го подкарали, след година, две няма да има спешна помощ в страната. Тя е част от националната сигурност и Тома безхаберие, което те проявят години наред, при положение, че липсват над 2000 души в системата, от работещите над 50% са пенсионери в доста напреднала възраст, млади хора, поради лошите условия на труд, поради ниското заплащане не желаят да идват да работят, и ние се опитваме да сигнализираме властта за пореден път, че България ще остане без спешна медицинска помощ", заяви той и изрази надежда властимащите да чуят техните искания.

Митов добави, че всеки ден има срещи и разговори с политиците. Той е категоричен, че постоянно се дават обещания, но има абсолютно бездействие. "И вчера, и онзи ден, и среща в министерството, миналата седмица стартираха в цялата страна тези протести... За най-голямо съжаление, чуваемост няма", каза още той и посочи, че поради тази причина ще направят и автошествие около Народно събрание, за да бъдат чути.


Председателят на синдиката обясни, че ако ситуацията не се подобри, българите могат да чака с часове, за да им бъде оказана помощ. "При положение, че сме най-бедната нация, с най-ниска продължителност на живот, с най-голяма заболеваемост, това е абсолютно недопустимо", заяви още Митов и допълни, че е крайно необходимо да бъде извършена някаква реформа в спешната помощ и искат дългосрочна и ясна програма какво ще става с един от стълбовете на националната сигурност в страната.

Георги Прешелков е шофьор на линейка в Центъра за спешна помощ в Благоевград, филиал Разлог. Пред БГНЕС той каза, че днес с колегите си от страната протестират за категории, за заплати, за всичко, което се стоварва на абсолютно всички, които работят в спешните центрове. "Държавата трябва да помисли за нас, че и ние съществуваме, че и ние храним семейства, че и ние трябва да имаме някаква права и за да има работещи в спешната помощ, без значение дали шофьори, санитари, сестри, фелдшери, доктори, лекарски асистенти, трябва държавата да се погрижи за нас", смята протестиращият и добави, че не е нормално купон за храна на дежурство да бъде 2 лева, както и че когато дойдат избори се дават обещания, които, обаче, не се спазват.

Преди автошествието протестиращите се отправиха пеша към парламента, за да бъдат чути от народните представители. Пред Народното събрание те скандират "Мафия!".


Депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов увери протестиращите, че ИТН ще направи всичко, за да се промени ситуацията. А лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е категоричен, че пари в бюджета има предостатъчно, но те не се разпределят правилно. "Истината е, че най-много пари се харчат за купуване на гласове. Тези пари са черни каси, които минават през държавния бюджет, там се препират и в крайна сметка се оказва така, че за Спешна помощ пари няма, а за купуване на гласове пари има", каза още той.

Протестиращите призоваха и останалите парламентарни групи да излязат при тях. /БГНЕС