Путин, Байдън или мистериозни лодкари…: Кой взриви „Северните потоци“?

Близо шест месеца след експлозиите на подводния газопровод, които предизвикаха геополитически шок в целия свят през септември, все още няма категоричен отговор на въпроса кой е взривил газопроводите "Северен поток".

Някои побързаха да хвърлят вината директно върху Русия, като се позоваха на нейния опит в хибридната война и на възможния мотив за сплашване в разгара на ожесточената икономическа война с Европа за доставките на газ. Но вече измина половин година, без да са представени никакви категорични доказателства за това или друго обяснение в хода на разследванията на властите в три европейски държави.

От деня на нападението досега четири държави - Русия, САЩ, Украйна и Обединеното кралство - бяха публично обвинени за експлозиите с различни доказателства.

Все пак някои неща са известни със сигурност.

Както беше широко разпространено в часовете след взрива, експлозиите са акт на умишлена диверсия. Едно от трите разследвания, ръководено от шведската прокуратура, потвърди през ноември, че на "местопрестъплението" на морското дъно, на около 100 метра под повърхността на Балтийско море, близо до датския остров Борнхолм, са открити остатъци от експлозиви и няколко "чужди предмета".

Сега два нови медийни доклада - единият от „Ню Йорк Таймс“, а другият - съвместно разследване на германските обществени радио- и телевизионни оператори ARD и SWR, както и на вестник „Ди Цайт“ - повдигнаха въпроса, че отговорна за това може да е проукраинска групировка - макар и не непременно подкрепяна от държавата. В сряда германската прокуратура потвърди, че през януари е претърсила кораб, за който се предполага, че е превозвал експлозиви, използвани при саботажа, но все още разследва иззетите предмети, самоличността на извършителите и техните възможни мотиви.

В информационния вакуум от септември насам се появиха различни теории за виновника и неговия мотив:

Теория 1: Путин, енергийният насилник

В дните непосредствено след нападението работното предположение на много анализатори на Запад беше, че това е нагъл акт на сплашване от страна на Кремъл на Владимир Путин.

Михайло Подоляк, съветник на Володимир Зеленски, изложи тази хипотеза чрез своя Twitter на 27 септември - денят след като експлозиите бяха регистрирани за първи път. Той заклейми инцидента като "нищо повече от планирана от Русия терористична атака и акт на агресия спрямо ЕС", свързан с решимостта на Москва да предизвика "предзимна паника" по отношение на доставките на газ за Европа.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки също намекна за руско участие. Русия отрича да носи отговорност.

Тръбите на "Северен поток" са собственост на руската компания "Газпром". Към момента на експлозиите компанията обяви "безсрочно" спиране на тръбите на "Северен поток 1", като се позова на технически проблеми, които ЕС определи като "лъжливи твърдения". Междувременно новите тръби на „Северен поток „ така и не бяха пуснати в експлоатация. В рамките на няколко дни след като "Газпром" обяви спирането в началото на септември, Путин отправи прикрита заплаха, че Европа ще "замръзне", ако се придържа към плана си за енергийни санкции срещу Русия.

Но защо да се взривява газопроводът, ако изнудването чрез спиране на доставките на газ вече се е оказало ефективно? Защо да се прекратява възможността газът да потече отново?

Симоне Талиапиетра, специалист по енергетика и старши научен сътрудник в мозъчния тръст "Брюгел", заяви, че е възможно, ако става дума за Русия, да е имало вътрешни разногласия относно подобно решение. "В онзи момент, когато Путин по същество е решил да спре доставките на газ за Германия, мнозина в Русия може да са били против това. Това беше източник на приходи." Възможно е, казва Таляпиетра, "хардлайнерите" да са взели решението да сложат край на дебата, като спрат газопроводите.

Според този прочит на ситуацията, взривяването на "Северен поток" е окончателна декларация за готовността на Русия да прекъсне доставките на газ за Европа за неопределено време, като същевременно демонстрира възможностите си за водене на хибридна война. През октомври Путин заяви, че нападението е показало, че "всяка критична инфраструктура в областта на транспорта, енергетиката или комуникациите е под заплаха - независимо в коя част на света се намира" - думи, възприемани от мнозина на Запад като прикрита заплаха за още неща, които предстоят.

Теория 2: Британците са го направили

От самото начало руските лидери намекнаха, че зад атаката стои или Украйна, или нейните западни съюзници. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви два дни след експлозиите, че обвиненията за руска вина са "съвсем предвидими и предсказуемо глупави". Той добави, че Москва няма интерес да взривява "Северен поток". "Загубихме един маршрут за доставки на газ за Европа", каза той.

След това, месец след взривовете, руското министерство на отбраната отправи съвсем конкретно обвинение, че "представители на военноморските сили на Великобритания са участвали в планирането, подкрепата и изпълнението" на атаката. Не бяха представени никакви доказателства. Същите предполагаеми британски специалисти са участвали и в подпомагането на Украйна при координирането на атака с дрон срещу Севастопол в Крим, твърди Москва.

Министерството на отбраната на Великобритания заяви, че "измислените" твърдения имат за цел да отклонят вниманието от неотдавнашните поражения на Русия на бойното поле. Във всеки случай Москва скоро промени мнението си.

Теория 3: Тъмни операции на САЩ

През февруари, когато официалните разследвания в Германия, Швеция и Дания все още не бяха докладвани, статия на американския разследващ журналист Сиймор Хърш предизвика нова вълна от спекулации. Твърдението на Хърш: Американските сили са взривили "Северен поток" по пряка заповед на Джо Байдън.

В разказа - базиран на един-единствен източник, за когото се твърди, че е "пряко запознат с оперативното планиране" - се твърди, че на "неясна група за дълбоководно гмуркане в Панама сити" е било тайно възложено да постави дистанционно взривявани мини на тръбопроводите. Той предполага, че Байдън е искал да прекъсне веднъж завинаги газовата връзка на Русия с Германия, за да гарантира, че никакъв шантаж от страна на Кремъл няма да може да възпре Берлин от твърдата подкрепа за Украйна.

Статията на Хърш се опира и на публичните изказвания на Байдън, който през февруари 2022 г., малко преди пълномащабното нахлуване на Русия, заяви пред репортери, че ако Русия нахлуе, "вече няма да има „Северен поток 2“. Ние ще го прекратим."

Белият дом определи историята на Хърш като "напълно невярна и пълна измислица". Статията със сигурност включваше някои съмнителни твърдения, не на последно място, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг "си сътрудничи с американското разузнаване още от времето на Виетнамската война". Столтенберг, роден през 1959 г., е бил на 16 години, когато войната е приключила.

Руските лидери обаче се възползваха от доклада, цитирайки го като доказателство в Съвета за сигурност на ООН по-късно през февруари и призовавайки за водено от ООН разследване на атаките, което накара Германия, Дания и Швеция да направят съвместно изявление, че техните разследвания са в ход.

Теория 4: Мистериозни лодкари

Последните улики - след съобщенията от вторник от "Ню Йорк Таймс" и германските медии - се съсредоточават върху лодка, шестима души с фалшиви паспорти и малкия датски остров Кристиансьо.

Според тези доклади в центъра на разследването на "Северен поток" е лодка, която е отплавала от германското пристанище Рощок, а по-късно е спряла на Кристиансьо.

В сряда федералният прокурор на Германия потвърди, че през януари е бил претърсен кораб, за който се подозира, че превозва експлозиви - а някои от около 100-те жители на малкия Кристиансьо заявиха пред датската телевизия TV2, че полицията е посетила острова и е направила запитване. Жителите са били поканени да предоставят информация чрез публикация на страницата на острова във Facebook.

Както в "Ню Йорк Таймс", така и в германските медии се изказва предположение, че разузнавателните данни сочат връзка с проукраинска група, въпреки че няма доказателства, че заповедите са идвали от украинското правителство, а и самоличността на предполагаемите извършители все още не е известна.

Подоляк, съветник на Зеленски, написа в Туитър, че се наслаждава на "събирането на забавни конспиративни теории" за случилото се със "Северен поток", но че Украйна "няма нищо общо" с това и не разполага с "никаква информация за проукраински саботажни групи".

Междувременно германският министър на отбраната Борис Писториус предупреди да не се правят "прибързани заключения" относно последните доклади, като добави, че е възможно да е имало операция под "фалшив флаг", за да се обвини Украйна.

Датската служба за сигурност и разузнаване заяви само, че разследването им продължава, а говорител на шведската прокуратура заяви, че информацията ще бъде споделена, когато е налична - но "няма график" кога ще приключат разследванията.

Мистерията продължава. /БГНЕС

------------------------------

Чарли Купър за "Политико"