Путин: Москва обмисля отказ от зърнената сделка с Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че "мисли за излизане от знаковата украинска сделка за зърно", която позволява на зърното от разкъсваната от конфликти Украйна да достига до световния пазар, предаде АФП.


Москва неколкократно заплашваше да се оттегли от ключовото споразумение, което осигурява безопасно преминаване на украинското зърно за износ през Черно море, като изискваше гаранции за износа си на торове.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, ще бъде подновено отново на 17 юли.

"Сега мислим дали да не напуснем сделката", заяви Путин по време на среща с руски журналисти в Кремъл.

Той обвини Киев, че използва морските коридори, които са предназначени да осигурят безопасно преминаване на корабите, превозващи зърно, "за пускане на морски дронове".

Руски военен блогър каза на Путин по време на срещата, че войниците на Москва на фронта не разбират защо Русия все още е част от сделката.

"Вероятно за момчетата, които се сражават, не е ясно защо пропускаме зърното. Аз разбирам", отговори Путин.

"Правим го не за Украйна, а за приятелските държави в Африка и Латинска Америка. Защото зърното трябва да отива преди всичко в най-бедните страни в света", каза Путин.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в понеделник, че работи за удължаване на споразумението.

"Загрижен съм и работим усилено, за да се уверим, че ще бъде възможно да се запази Черноморската инициатива и същевременно да можем да продължим работата си за улесняване на руския износ", каза Гутериш./БГНЕС