Рада Трайкович: Вучич ерозира институциите, управлява чрез престъпни групи

Сърбите в Косово се използват като политически лост, вместо реалните им нужди да бъдат задоволени смислено.

Александър Вучич узурпира и ерозира всички институции. Липсва му ясна политическа идея, освен предпочитанието му за управление чрез неформални (често престъпни) групи.

Русия насърчава дестабилизиращия си наратив навсякъде, където може.

Това заяви в интервю за БГНЕС Рада Трайкович, председател на европейското движение на сърбите в Косово.

През последните седмици по вина на Белград напрежението в Северно Косово ескалира. Кулминацията на това напрежение беше на 24 септември, когато група въоръжени сърби извършиха нападение и убиха полицай в Северно Косово. Косовските служби впоследствие откриха огромно количество оръжие, складирано в няколко скривалища.

С Рада Трайкович коментираме причините за напрежението и последиците за региона от политиката на Александър Вучич.

На въпрос на БГНЕС дали политиката на сръбския президент помага на сърбите в Косово или той се опитва да ги използва като политически лост, Трайкович заяви, че всички автократи използват лишени от права групи за свои собствени политически цели и за укрепване на властта си.

„За съжаление, това важи особено за всяка територия, където липсва сигурност. Така че да, бих казала, че сърбите в Косово се използват като политически лост, вместо реалните им нужди да бъдат задоволени смислено от Белград или Прищина“, подчерта Трайкович.

Тя отбеляза, че самият Милан Радойчич (един от най-приближените хора на Вучич – бел.ред.) е поел цялата отговорност за събитията в Банска и припомни, че партията Сръбска листа продължава да го подкрепя.

„Що се отнася до Сръбската листа, той подаде оставка като неин вицепрезидент, но никой от представителите на Сръбската листа не се дистанцира по никакъв начин от него. Следователно логичните изводи са, че всички те все още го подкрепят. Радойчич не може да има бъдеще в политиката на нито една проевропейска страна“, каза Трайкович.

По отношение на приликите между управлението на Вучич и това на военнопрестъпника Слободан Милошевич в миналото, Трайкович отбеляза, че Милошевич е имал много по-силна институционална основа за своето управление и по-сериозно обмислен политически подход.

„Неговият подход беше грешен, но все пак беше по-обмислен. Вучич, от друга страна, узурпира и ерозира всички институции. Липсва му ясна политическа идея, освен предпочитанието му за управление чрез неформални (често престъпни) групи“, каза тя.

„За съжаление той позволи на престъпни елементи да проникнат в нашите институции за сигурност и да вземат надмощие в тях. И това беше напълно опустошително за Сърбия“, добави Трайкович.

Според нея Русия насърчава дестабилизиращия си наратив навсякъде, където може.

„Ако не заемем ясна позиция срещу дестабилизацията и не признаем злонамерените влияния върху нашите политически взаимодействия, ще се окажем в сериозен регионален проблем“, заяви Трайкович. Тя посочи, че паналбанизма също е сериозно предизвикателство пред на-шия мултиетнически регион. „Именно такива предизвикателства са причината да имаме нужда от присъствие на НАТО в региона, както и от пълно регионално членство в Алианса“, заяви Трайкович.

По думите ѝ с подсилване на силите на КФОР в Косово (Мироопазващите сили на НАТО – бел.ред.) рискът от нов военен конфликт на Балканите е смекчен.

„Сега имаме само политически въпроси в нашия дневен ред - най-важният е статутът на сърбите в Косово, който Прищина все още избягва да разглежда по съществен начин“, ко-ментира Трайкович. /БГНЕС