Радев: България и Гърция променят енергийната карта

България и Гърция променят енергийната карта на Балканите и Централна Европа. Това заяви президентът Румен Радев на съвместната си пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, предаде БГНЕС.

Президентът Радев е на посещение в гръцката столица Атина, където се срещна с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. В рамките на посещението енергийните министри на двете държави подписаха две двустранни споразумения между България и Гърция за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

„България и Гърция се утвърдиха като стратегическа ос на стабилност като това вече променя енергийната карта в Югоизточна Европа и Централна Европа. Днес подписваме две важни споразумения, които са продължение на усилията ни в тази посока“, заяви президентът Радев.

Изграждането на петролопровод между Александруполис и Бургас ще осигури реална диверсификация и алтернативни доставки на нефт за най-голямата рафинерия на Балканите, както и за региона на Черно море, каза държавният глава.

Той допълни, че България е готова да сътрудничи на Гърция по проекта за пренос на зелена енергия от Северна Африка и Близкия изток към Европа.

„С президента на България подписахме две споразумения, които укрепяват енергийното сътрудничество. Те са още една стъпка към стратегическата цел за европейска автономия. Тяхното значение надхвърля границите на двете страни и се превръща в политическо събитие, което засяга целия континент“, заяви на свой ред гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на съвместна пресконференция с българския държавен глава Румен Радев.

Мицотакис подчерта, че това събитие идва в геополитическа ситуация, която се е създала след една година, в която „руският ревизионизъм се спъва в смелата защита на украинския народ и продължава да създава икономически проблем като превръща енергийните доставки в инструмент за изнудване“.

Според него единственият отговор е „да се откажем от руското гориво като диверсифицираме както енергийните източници, така и енергийните маршрути“. Той припомни, че Гърция и България от 3 години насърчават това сътрудничество. Това се задълбочава с подписаните днес документи. „Българските компании ще могат да се възползват от терминала за ВПГ в Ревитуса. Двете страни ще разполагат с осигурени резерви в случай на необходимост. Двете ни страни се превръщат в кръстопът за пренос на газ не само за балканските страни, но и за останалата част на Европа“, каза Мицотакис.

Гръцкият премиер заяви, че изграждането на съоръженията за втечнен газ в Александруполис вече са на краен етап. Предстои изграждането и на електроцентрала.

Той отбеляза, че сътрудничеството ни ще продължи и в бъдеще. „Гърция и България може да сме енергийни доставчици на целия континент и това е много важно във времената, в които сме“, каза още Мицотакис. /БГНЕС