Радев: Безконтролният стил на управление генерира корупция

Диалогът с изпълнителната власт е труден поради безконтролното управление и безнаказаната корупция. Диалог с премиера обаче има, заяви президентът Румен Радев и като пример даде възстановяването на военното училище в Долна Митрополия, но отбеляза, че това нямало да бъде цената на неговото мълчание.

Според Румен Радев възстановяването на държавността у нас минава през възмездието

Президентът Румен Радев е в Асеновград, където присъства на церемонията по издигане на националния флаг на пл. „Акад. Николай Хайтов“ за празника на града.

"Истинският проблем на премиера е, че безконтролният стил на управление генерира корупция в огромни размери. И това не може да се лекува с медийно осветляване на прегрешилите и оставки. За това трябват две важни неща – въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци", каза държавният глава и продължи: "И разбира се, затвор за прегрешилите, защото възстановяването на държавността преминава през възмездието".

Не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това трябва да се сложи край, но това няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване, заяви Румен Радев. Той посочи, че за справяне с проблемите са необходими разкрития, конфискация, връщане на пари. „Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица“, посочи Румен Радев. По думите му компетентните институции няма да могат да мотивират своето бездействие ако медиите продължават да ги изпреварват с разкрития за корупция.

„Според мен проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци. Не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици и дори да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, че безконтролността на управлението генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки“, посочи Румен Радев и призова за въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци.

Президентът Радев коментира и изказването на посланика на Турция у нас, свързано с „по-ефективно изучаване на турски език в България“. Според Радев "всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, намеса за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно". /БГНЕС