Радев: Единението означава да спрем да делим мъртвите на свои и чужди

„Днес е ден на християнската любов и смирението. Почитаме скъпите ни покойници и загиналите в редовете на българската армия. Мъртвият не ни е враг, смирението означава, че е време да спрем делението на мъртвите. Всички жертви заслужават почит. Човешките чувства на всеки заслужават уважение. Нека днес се поклоним пред духа на всички, които телом не са сред нас, но ние винаги ще носим в сърцето си“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по случай Архангелова задушница, предаде репортер на БГНЕС.

Малко пред това Радев със служебния министър на отбраната Георги Панайотов и началника на отбраната адмирал Емил Евтимов поднесоха венци и цветя на Военния мавзолей "Костница" на Централните Софийски гробища.

От средата на 20-те години на ХХ век на Архангелова задушница започва да се отдава почит на всички загинали в борбите за национално освобождение и обединение. По време на комунистическия режим нещата се променят. Ритуалът е прекъснат, но е възстановен след политическите промени от 1989 година. /БГНЕС