Радев: Мотивите за отмяна тържествата на Шипка са политически, не здравни

Вече е много късно управляващите да търсят обществена индулгенция за това, че отмениха тържествените чествания на Шипка. Това коментира президентът Румен Радев след представянето на анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия, предаде репортер на БГНЕС.

„Както виждате мотивите са били политически, а не здравни. Контрастът между отменените официални чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете и отворените ресторанти и търговски обекти, е очебиен и няма никаква здравна логика. Крайно време е здравните власти да се разберат кой какво говори, кой какво пише, кой какво праща, за да няма този хаос. Защото отмяната на официалната част е в резултат на писмо. Благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник“, заяви Румен Радев.

Държавният глава упрекна управляващите, че не са се вслушали в думите му, които са позиция и на обществото. „Аз не съм опонент на правителството, а обективен коректив на това, което виждам аз и срещу това, от което негодуват българите. Ако правителството се беше вслушвало по-рано в това, което казвам, в исканията на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика на Сената към САЩ. Тя отразява всичко, за което говоря от началото на мандата и заради които хората протестираха. Касаят и корупцията в България, и ороненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система“, заяви Радев. По думите му, ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в посланията на Радев, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор. /БГНЕС

Тагове: